in

Ето как Варна отбеляза 144-тата годишнина от Освобождението си (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: "Нова Варна"

Днес, на 27 юли граждани и институции отбелязаха и отпразнуваха 144-тата годишнина от Освобождението на Варна. Бяха положени цветя и венци и се проведе 1-минутно мълчание в почит на загиналите при Освобождението

Граждани и институции отбелязаха паметната дата с молебен и поднасяне на цветя на паметника „Посрещане на братята-освободители“ в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ на ул.“27 юли“. Това е мястото, където варненци посрещат с хляб и сол руските войски, предвождани от генерал Аркадий Столипин. Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор.

Снимка: „Нова Варна“

Цяла Варна направи 1-минутно мълчание в почит на загиналите при Освобождението. От областния управител на Варненска област бяха положени цветя и венци. На събитието присъства и кметът Иван Портних, също така и командирът на Военноморските сили на България.

Снимка: „Нова Варна“

На 27 юли 1878 година. руски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт.

Публикувано от Станислава Гавазова

Завършила съм бакалавър „Журналистика“ в Нов български университет, а в момента специализирам магистратура „Графичен дизайн за дигитални и печатни медии“. Имам интерес и съм мотивирана по отношение на работата в медии. За мен е необходимост да се развивам и обогатявам знанията и уменията си.