Категории: Любопитно

До колко е възможно домашните ни любимци да ни носят спокойствие, докато спим

Реклама

В Обединеното кралство и в САЩ домашните любимци си имат цял месец, в който любимите ни животинки са в центъра на чествания, но това също е време, в което се акцентира върху осведомеността относно грижите, отглеждането и осиновяването от приюти на косматите ни приятели

Данните от проучване сочат, че хората, които спят заедно с домашните си любимци, могат да се похвалят с по-спокоен и пълноценен сън. Проучването, проведено сред 2000 американски собственици на домашни любимци, показва, че седем от всеки десет души смятат, че сънят им е по-качествен, когато домашният им любимец е с тях в леглото през нощта. Половината (51 %) дори съобщават, че присъствието на домашен любимец в леглото им помага да се справят със стреса и тревожността.

Приятели за гушкане

Като цяло 47% от собствениците на домашни любимци отбелязват, че е по-лесно да се успокоят през нощта, когато домашният им любимец е до тях, а 42% казват, че компанията им ги кара да се чувстват по-сигурни. 43 процента всъщност предпочитат домашните им любимци да са с тях като източник на „бял шум“.

Макар че повече от половината (54%) позволяват на домашните си любимци да спят в леглото именно защото ги смятат за семейство, 58% от хората във връзка биха предпочели да споделят леглото си с домашните си любимци, а не с партньорите си.

Домашен любимец в леглото си има и своите неудобства

Всъщност, въпреки че проучването установи, че собствениците може да чувстват, че сънят им е по-добър, когато са с домашен любимец, това може да е плацебо за домашните любимци. Собствениците съобщават, че домашните им любимци нарушават съня им средно поне две нощи седмично, а почти една четвърт от анкетираните добавят, че безпокойството на техните животински спътници „винаги“ ги събужда посред нощ. Не е за пренебрегване и топката косми, която сутрин може да намерим в чаршафите и която трябва да почистим.

Когато става въпрос за графика на съня, две трети от анкетираните признават, че вътрешният часовник на домашния им любимец е по-добър от техния – действа като будилник сутрин. Същевременно 57% от собствениците на домашни любимци съобщават, че собственото им време за лягане се влияе от това кога домашният им любимец решава да заспи.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

НИМХ обяви какво ще бъде времето по Черноморието в петък

Днес (27 септември, петък) времето ще бъде предимно слънчево по Черноморието, прогнозират от НИМХ. Според…

преди 16 минути

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

От пресцентъра на "Възраждане" съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в…

преди 14 часа

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 15 часа

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 15 часа

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 15 часа

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 15 часа