in

РСМ: Следим с внимание процеса на сформиране на българското служебно правителство

Снимка: Pixabay

Външното министерство на Република Северна Македония оповести, че внимателно следи процеса на сформиране на служебно правителство в България, както и на развитието на вътрешната и външната политика. Също така от РСМ заявиха, че отхвърлят всички твърдения, че се подготвят нови ангажименти за двете държави извън вече договорените принципи от съвместния Протокол

Във връзка с появилите се в общественото пространство спекулации за нови взаимни документи между България и РС Македония, Министерството на външните работи на РСМ информира, че следи с внимание процеса на сформиране на българското служебно правителство и развитието на вътрешната и външната политика. Скопие подчертава, че „е окуражителен сериозният фокус, който се придава на нашите двустранни отношения и от страна на новото правителство”, предаде БГНЕС.

От там допълват, че отхвърлят всички твърдения, че се подготвят нови ангажименти за двете държави извън вече договорените принципи от съвместния Протокол, които означават реципрочност в рамките на поетите ангажименти, както и автономия на Съвместната мултидисциплинарна експерта комисия по исторически и образователни въпроси.

Изявлението на македонското МВнР дойде след поредната атака от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ срещу правителството. В публикувана тази сутрин декларация ВМРО-ДПМНЕ обвини кабинета на Ковачевски в предателство и продажба на македонската идентичност, история, език и култура и се призовава за предсрочни парламентарни избори и провеждане на референдум.

Реакцията на партията е по повод дадената вчера от служебния министър на външните работи на Република България Николай Милков брифинг, по време на който той представи екипа на министерството и приоритетите по време на работата на кабинета.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/