in

Вирусолог с коментар за бустерните дози: Възможно ли е да се отменят заради направено откритие от учени?

Кадър: YouTube

Израелски учени излязоха с теория, че е възможно нуждата от бустерни дози на ваксината срещу коронавирус, да отпадне, имайки предвид идентифицирани антитела. Българската вирусоложка проф. Радостина Александрова обаче, коментира, че това е доста скъпа технология и е необходимо много време, за да се внедри. Затова, тя заяви, че няма как да бъдат отменени ваксините.

Израелски учени твърдят, че са идентифицирали антитела, които са толкова мощни в неутрализирането на коронавируса, че биха могли да премахнат нуждата от повече бустерни дози.

„Учените от цял свят следяха хора, които са се излекували от Ковид-19. Израелският колектив още тогава идентифицира антитела при такива пациенти. Тези две антитела се свързват с консервативна част във вируса. Могат да се разпознаят и да неутрализират различни варианти на коронавируса. Подобни антитела биха били изключително полезни при хора със сериозни имунни дефицити“, заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че моноклоналните антитела се получават по биотехнологичен и дори генно-инженерен път – скъпа технология. Антителата са скъпи и е нужно време, за да бъдат произведени в големи количества.

„Няма как да отменят ваксините, защото те служат за профилактика и са много по-подходящи. Но при хора, които трудно биха изградили имунен отговор, дори да бъдат ваксинирани, антителата биха разширили спектъра на вариантите на вируса, срещу които биха били ефективни“, подчерта проф. Александрова.

По думите ѝ е най-добре ваксината и лечението да вървят заедно. А новите ваксини са два вида и действат срещу различни варианти на коронавируса. Те обаче може да бъдат поставяни само на хора, които са получили първична доза на ваксинация.

„Това са РНК ваксини на Pfizer и Moderna. Половината от РНК кодира S-белтъка на изходния вариант на вируса, който тръгва от Ухан. Другата половина кодира S-белтъка на BA.1 варианта. Количеството на тези белтъци е два пъти по-малко и затова биха се използвали при хора, които вече са ваксинирани и имат създаден имунитет. Идеята е той да бъде подсилен и разширен“, обясни вирусологът.

Тя добави, че в света са поставени над 13,6 млрд. дози ваксини, а над 600 млн. души официално са преболедували. Огромна част от населението на планетата има достатъчна защита срещу тежко боледуване и смърт, но не така стои въпросът по отношение на инфектирането, стана ясно от думите на проф. Александрова.

„СЗО изказа предположение, че със застудяване на времето е възможно вирусът да се активизира. На едно и също място винаги следващата вълна се предизвиква от вирус, който генетично е различен. Вирусът продължава да се разпространява и да се променя, напълно нормално е да се появят нови варианти“, отбеляза тя.

Гостът посочи, че грипният вирус и Ковид-19 са основните играчи през есенно-зимния сезон и трябва да сме подготвени за тях. Работи се сериозно по комбинирана ваксина срещу тях, но такава все още не е налична.

В Карловско пък са застрашени от Хепатит А след наводненията и замърсяването. В населените места там започва ваксинация срещу тетанус, дифтерит и коклюш на всички желаещи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/