Категории: Любопитно

Моден експерт: Кралица Елизабет Втора ще остави дълбока следа в света на модата

Реклама

Стилът на кралицата ще остави следа в света на модата, това се разбира по думите на модния експерт проф. Любомир Стойков

Стилът на кралица Елизабет Втора е прецизно документиран от деня на раждането ѝ до платинения ѝ юбилей. В света на модата тя оставя дълбока следа от тиарите, шапките и шаловете до нейните чанти и дори чадърите.

„Стилът на Елизабет Втора е кралски. Той е развиван, утвърждаван, бетониран през десетилетията и към него нито можем нещо да отнемем, нито да добавим. Неподражаем стил, който в много голяма степен символизира духа на Обединеното кралство. Дух, в който неизменно е и дълбоката традиция, от една страна, и от друга, смелостта, усетът за новото, дързостта“, заяви експертът по мода и стил и председател на Академията за мода проф. Любомир Стойков в студиото на „България сутрин“.

Според него тя твърде рано и успешно намира начин да се идентифицира като личност, лидер, кралска персона и дама. Една от фразите, която тя произнася, гласи, че за да ѝ повярват, трябва да я забележат, което обяснява желанието ѝ да привлича вниманието, но по благороден начин.

По думите на госта трябва да се знае, че Елизабет не е гледала никога на облеклото си като на дрешки, а с външността и от естетически, културен и от комуникационен ракурс тя е изпращала послания.

„Кралица Елизабет Втора не правеше компромис със собствените си решения. Когато е одобрявала веднъж проекта за своето облекло, почти не са известни случаи тя да е променяла своето решение, да е капризничела и да се е отказвала от нещо, което самата тя е споменала. Банализиралата се синя шапка с жълти цветчета през 2017 г. показа по един деликатен, но категоричен начин какво е нейното отношение към Brexit. Нейната рокля по време на коронацията е направена по много интересен начин – съединява и символизира различните територии, притежавани от Великобритания“, твърди проф. Стойков пред Bulgaria ON AIR.

Модният експерт каза, че ако надникнем в най-тайните кътчета на Бъкингамския дворец, ще разберем, че там има складове, в които се съхраняват материи от преди повече от 50 години. Той смята, че кралицата налага своя усет към етичната и устойчива мода, т.е. облеклото да не се изхвърля, а да се преправя.
Друг белег за нейната скромност е фактът, че когато тя сключва брак, закупува плата за сватбената си рокля със спестявания от купони.

„Кейт Мидълтън е заимствала част от нейния маниер и начина, по който се е държала. Това са коренно различни концепции. В единия случай става дума за облекло, което е немодно. Ако някой каже, че кралицата е модна икона, това би било безумна грешка. Тя се облича съобразно своя статут и индивидуалност и наистина е без аналог в това отношение, докато Кейт Мидълтън е модна икона. Тя има своя стил, който е много модерен, заедно с това съобразен с етикета, протокола, статуса на кралското семейство. Ако трябва да търсим прилика, по-скоро тя се вдъхновява много повече от Даяна и косвено от Грейс Кели – принцесата на Монако“, обясни Стойков.

Във всеки тоалет на кралицата цветът е имал определена роля. Имало е по-активни, както и по-пастелни, дори тебеширени, но всеки цвят ѝ е отивал на очите и кожата. Проф. Стойков сподели, че кралицата дори се е гримирала сама, в много редки случаи е използвала гримьор и никога не е пропускала да си сложи червило.
Той смята, че кралица Елизабет Втора е удивително земна личност и това е една от причините да бъде толкова обичана като лидер.

„Има много забавни случаи около образа на Камила. Един от големите гафове в началото, които Чарлз направи, е, че тръгна да облича Камила като Даяна. С времето и с помощта на прочутия пиар Марк Боланд тя намери своя стил, изглади, тушира и успя да намери стил, който подхожда на нея и е адекватен на нейната роля и на новия крал Чарлз Трети, който много искрено се засмя, когато британският „Вог“ го нарече модна икона.

По публикацията работи: Станислава Гавазова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди един час

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 15 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 16 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 16 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 16 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 17 часа