Категории: Любопитно

Европа е най-бързо затоплящият се континент на Земята

Реклама

От края на 19-и век Земята се е затоплила с близо 1,2 градуса Целзий, като около половината от това увеличение се е случило през последните 30 години. Тази година е на път да стане петата или шестата най-топла, която е регистрирана, въпреки въздействието от 2020 г. на Ла Ниня – природен феномен с периодичен характер в Тихия океан, който охлажда атмосферата.

Октомври е бил най-горещият месец, регистриран някога в Европа, след рекордно лято, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската програма за проследяване на промените в климата „Коперник“ (Copernicus).

Средните температури са били с почти 2 градуса Целзий над референтните стойности за периода 1991-2020 г., се посочва в изявлението на „Коперник“.

Европейската служба, която не разполага със сравними данни преди периода 1991-2020 г., вече обяви, че лятото на 2022 г. е било най-горещото, което е регистрирано (с около 1,34 градуса Целзий над нормата).

„Сериозните последици от глобалното затопляне вече са очевидни и се нуждаем от амбициозни действия по отношение климата на конференцията COP27, за да гарантираме, че емисиите ще бъдат намалени, с цел да се стабилизират температурите близо до целта от 1,5 градуса Целзий, определена от Парижкото споразумение“, коментира Саманта Бърджис, заместник-директор на службата „Коперник“.

По нейни данни горещата вълна е довела до рекордни дневни температури в Западна Европа и до рекорден октомври за Австрия, Швейцария и Франция, както и за голяма част от Италия и Испания. Европа е най-бързо затоплящият се континент на Земята.

Според доклад на Световната метеорологична организация (СМО), публикуван на 2 ноември, през последните 30 години Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите части на света и е отбелязала най-голямото повишение на температурата от всички континенти. Затоплянето е било с 0,5 градуса Целзий на десетилетие.

През октомври в някои части на континента необичайната жега е била съчетана, както и през лятото, с недостиг на валежи. „Времето беше по-сухо от средното в по-голямата част от Южна Европа и Кавказ“, отбелязват от „Коперник“.

За сметка на това в северозападната част на Иберийския полуостров, части от Франция и Германия, Великобритания и Ирландия, северозападната част на Скандинавия, голяма част от Източна Европа и Централна Турция времето е било по-влажно от обичайното. В останалата част от света в Канада са отчетени рекордни горещини. Много по-високи от средните температури са наблюдавани също в Гренландия и Сибир.

За сметка на това най-ниските температури спрямо средните са регистрирани в Австралия, руския Далечен изток и части от Западна Антарктида.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 8 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 9 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 10 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 10 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 10 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 10 часа