in

Осъдиха варненец: Използвал неистинска диплома за завършено средно образование

Снимка: Pixabay

Условно наказание наложи Районен съд – Варна за ползване на неистинска диплома. Това съобщиха за медия „Нова Варна“ от институцията. Става въпрос за мъж на 47 години от Варна, който се признал за виновен за това, че пред служител на сектор “Пътна полиция” към МВР-Варна, съзнателно се ползвал от неистински официален документ – дубликат на диплома за завършено средно образование.

47-годишен мъж от Варна беше осъден на 10 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Пред състав на Районен съд – Варна подсъдимият се призна за виновен по повдигнато му обвинение за това, че на 16 октомври 2020 г. пред служител на сектор “Пътна полиция” към МВР-Варна, съзнателно се ползвал от неистински официален документ – дубликат на диплома за завършено средно образование. Деянието е наказуемо по чл. 316 от Наказателния кодекс.

На посочената дата подсъдимият подал пред „Пътна полиция“ комплект документи за издаване на шофьорска книжка, като към тях той представил и копие от свидетелството за завършено средно образование, собственоръчно заверено за вярност от него с подпис и изписване на имената. На представения от него дубликат бил придаден вид, че е издаден от Професионална гимназия по транспорт и машиностроене в град Провадия. Междувременно, при последвалата по утвърден ред регулярна проверка относно автентичността на документите за завършено образование, се установява, че подсъдимият не е учил във въпросното училище и в регистрационните книжа изобщо не фигурира издавана диплома с такъв сериен номер. За самото съставяне на неистинския документ от подсъдимия не може да бъде търсена наказателна отговорност.

47-годишният мъж е неосъждан. Наказанието беше наложено по силата на постигнато между страните в съдебна зала споразумение. Направените по делото разноски се поемат от подсъдимия. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.