Категории: Любопитно

Щастливата и пълноценна връзка подобрява здравето на сърцето ни

Реклама

Щастливият брак помага на пациентите с инфаркт да се възстановят по-бързо, според ново проучване . Учени от университета Йейл установиха, че хармоничната връзка може да намали шансовете на по-младите пациенти за прием в болница и болка в гърдите.

 

Обратно, установено е, че по-нестабилните взаимоотношения оказват отрицателно въздействие върху възстановяването. Авторите на изследването твърдят, че техните открития могат да накарат професионалистите да възприемат по-холистичен подход към здравето на сърцето , който взема предвид психичното здраве и личните обстоятелства на пациента, предава Independent.

Докато по-ранни изследвания установиха, че психологическият и социален стрес може да доведе до по-бавно възстановяване от сърдечни заболявания, въздействието на съпружеските отношения не е проучвано досега.

Доктори от Йейл  изследват 1593 възрастни на възраст между 18 и 55 години, които са били лекувани от инфаркт през 2008-12 г. в 103 болници в САЩ. Всички са били женени или в обвързана връзка по време на инфаркта.

Здравните специалисти трябва да са наясно с личните фактори, които могат да допринесат за сърдечно възстановяване и да се съсредоточат върху насочването на пациентите към ресурси, които помагат за управлението и намаляването на техните нива на стрес.

Участниците сами съобщават нивото си на брачен стрес един месец след атаката им, използвайки 12-точкова скала, отговаряйки на допълнителни въпроси, свързани с тяхното физическо и психическо здраве и социални взаимодействия година по-късно.

Изследователите установяват, че участниците, които съобщават за умерен или силен боен стрес, са с над две трети по-склонни да съобщават за болка в гърдите и почти 50 процента по-вероятно да бъдат повторно приети в болница по каквато и да е причина, отколкото тези, които съобщават за лека или никаква съпружески стрес.

Учените също така идентифицираха половото разделение сред участниците, като повече жени, отколкото мъже, съобщават за тежък брачен стрес. Четири от 10 жени съобщават за тежък брачен стрес в сравнение с трима от 10 мъже.

Според „Британската фондация за сърдечни болести“, болестите на сърцето и кръвообращението са една четвърт от всички смъртни случаи в Обединеното кралство, което води до повече от 160 000 смъртни случая всяка година и до 100 000 хоспитализации.

 

 

По публикацията: работи Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 4 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 4 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 5 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 5 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 5 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 5 часа