Категории: Любопитно

На Балканите можем да се похвалим с много столетници – ето каква е тяхната тайна

Реклама

Страните от Европа могат да се похвалят със доста столетници. Най – възрастният жител на Турция е 113 – годишната Нурийе Бабат, а столетниците в Гърция са 13 451 по статистически данни от тази пролет. Проучванията показват редица сходства в храненето и начина на живот на жителите на тези региони като балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, планински релеф, ежедневно физическо натоварване, занимание със селскостопански труд.

На Балканите, където продължителността на живота в повечето случаи е под средното за Европа равнище, също не липсват столетници и всеки от тях има вълнуващи спомени от отминалите времена, както и своя собствена рецепта за дълголетие, пише Бта.

Най-възрастният човек в Турция – 113-годишната Нурийе Бабат от югоизточния окръг Батман – почина миналата седмица. Майка на осем деца и баба на над 500 внуци, правнуци и праправнуци, тя е живяла при трима султани и 12 президенти. Макар по документи баба Нурийе да е родена през 1909 г., синът й Юсуф Бабат подозира, че е дори по-стара. „Аз предполагам, че беше на 125 години“, казва той, като отбелязва, че някога регистрирането на новородените не е било така стриктно, както сега.

Внук й Абдуллах Бабат, който се е грижел приживе за столетницата заедно със съпругата си, разказва, че понякога двамата си говорели и тя му разказвала впечатленията си от основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. „Мустафа Кемал правеше така, Мустафа Кемал правеше иначе“, се връщала в спомените си бабата.

В Турция най-голям брой дълголетници живеят в окръг Тунджели в източната част на страната – средната възраст на живота там е 80,5 години, като при мъжете тя е 76,2 години, а при жените – 85,7 години. Районът на Гьолкьой, окръг Орду, пък е известен като град на столетниците поради големия брой възрастни хора, които живеят там и са прехвърлили един век живот. Те споделят, че дължат дълголетието си на това, че се хранят с продукти, които сами отглеждат, писа в. „Таквим“. Местните консумират храни с изцяло органичен произход като мед, кисело мляко, яйца, туршии.

Гръцкият остров Икария е един от световните „оазиси на дълголетието“

Най-възрастният регистриран жител на Гърция беше Катерина Карнару, която почина през 2020 г. на 115-годишна възраст. До смъртта си тя беше петият най-възрастен жив жител на планетата и 53-ият изобщо в историята.

Данните показват, че най-дълго в Гърция живеят жителите на Епир в северозападната част на страната, докато най-кратко – на областите Тракия и Централна Македония. Остров Икария е една от петте „сини зони“ в света, където делът на хората, които доживяват поне до 90 години, е многократно по-висок от средния. Останалите четири такива зони са Сардиния, Лома Линда в Мексико, Никоя в Коста Рика и Окинава в Япония, пише „Прото тема“.

 Установени са и генетични особености, които влияят на отделянето на половите хормони и удължават живота конкретно на мъжете. В Икария проучванията са установили, че сърдечно-съдовите заболявания средно се проявяват около 8 години по-късно от средното за гръцкото население.

През юли 2022 г. почина най-възрастната „предприемачка“ в Хърватия – 102-годишната Пека Зелич, съобщиха хърватските медии. Баба Пека, както я наричаха всички, които я познаваха, се прочу със собствения си бизнес – ръчно изработени изделия. На 98 години Пека Зелич откри свой малък магазин, наречен „Kod Peke“ (При Пека), в старческия дом „Йоан Павел II“ в село Доне Биляне близо до Задар, където живееше. В магазина баба Пека предлагаше изплетени от нея чанти, шалове, одеяла, чорапи и други изделия с традиционни народни мотиви.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 6 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 6 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 6 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 7 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 7 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 7 часа