Категории: АкцентиВарна

Християн Облаков за облика на град Варна преди 100 години (ВИДЕО)

Реклама

Гост в петнадесетия епизод на предаването “По пладне”, сезон 2, с водещ Сергей Петров, Християн Облаков, който е изследовател на архитектурното минало на град Варна. По време на разговора бяха засегнати теми като: как е изглеждала Варна географски преди стотина години, докъде се е разпростирал градът, богатството на културно-историческото наследство на Варна, последиците за Варна след края на Първата световна война, любимите сгради на Християн Облаков във Варна и др.

Християн Облаков обясни, че преди стотина години обликът на Варна е бил съвсем различен от сегашния.

„Ако се върнем точно 100 години назад във времето, т.е. към 20-те години на миналия век, като територия, градът определено е бил по-малък, както и като брой население. Въпреки това е бил един много хубав град“, разказва изследователят на архитектурното минало на Варна.

„Към 20-те години на миналия век някои от кварталите на града, разбира се съществуват, като обаче някои все още ги няма. Районът, където се намират днешните централни градски гробища във Варна, в западна посока, това е приблизително краят на града. Някои от познатите ни днес жилищни комплекси, са все още едно далечно бъдеще и може би никой не е предполагал, че така ще се развие градът, чак до такава степен, и то доста бързо – в следващите десетилетия“, добавя Облаков.

Водещият Сергей Петров сподели, че доколкото е чел в различни трудове, Варна е бил доста разнообразен град откъм население, а голяма част от населението на града не е било българско. Той запита гостът Християн Облаков дали това е така.

„Във Варна е имало представители на различни общности. Градът започва със сравнително малко население в годините след Освобождението. Но след това Варна пораства и като население, и като територия“, казва Облаков.

По негови думи Варна е много богата откъм културно-историческо наследство.

„Ако човек се интересува и започне една обиколка и посещение на обекти на културно-историческо наследство, той ще забележи, че има както археологически паметници, които са разкрити, така и много старинни сгради, отразяващи различни стилове и направления в своите фасади, великолепни музеи, храмове. Така че, богато е културно-историческо наследство. Варна е един град с доста богато културно-историческо наследство“, казва Облаков.

Той посочи и това, че след края на Първата световна война, последиците за Варна в икономически и във всякакъв план са тежки. Но точно в това време Варна се обявява за морски курорт (1921 г.). Тогава в нашия град се появява един подем, отбелязва Облаков.

Християн Облаков заговори и за професионалистите, оставили отпечатък в градската среда на Варна с проектите си за сгради.

Изследователят на архитектурното минало на Варна разкри и защо е избрал именно Варна за град в който да живее и да се развива професионално.

„Това е родният ми град. Трудно ми е да си представя да живея някъде другаде. Обичам да пътувам, но винаги искам да се върна обратно. Защото Варна – това е у дома“, казва той.

След това изброи добрите качества на града, сред които красивата природа, богатото културно-историческо наследство и хората.

Запитан откъде идва страстта за изследването на града, Облаков отговори следното:

„Обичам тази тема и тя представлява интерес за мен и аз самият в себе си изучавам и ми е любопитно да науча още нещо“.

Бе подхваната и темата за любимите сгради на Облаков във Варна. Той посочи, че някои от тях са сградата на арх. Дабко Дабков – Варненският аквариум, както и сградите по булевард „Мария Луиза“.

Повече от разговора с Християн Облаков можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лесна рецепта за вкусен ябълкoв щpудeл през есента

Щруделът е много вкусен и сезонен десерт. Предлагаме ви лесна и вкусна рецепта. Пълнeжът ce…

преди 13 часа

Зеленски: Тръмп ще е на наша страна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в излъчено интервю за телевизия „Фокс нюз“ (Fox News), че…

преди 13 часа

Сезонът на камбите започва: Как да си ги приготвим за зимата

Камбите са едни от най-често срещаните зеленчуци по пазарите в България през есента. Те са…

преди 13 часа

Морето е пълно с чернокоп. Каква е цената на пазара

На пазара в Каварна е пълно с чернокоп. Има различни големини и на различни цени.…

преди 13 часа

Как да се борим с есенната депресия

Ако забележите драстични промени в настроението си през определени периоди от годината, може да имате…

преди 14 часа

Земетресение удари Централна Калифорния

Стана ясно, че земетресение с магнитуд 4,2 разлюля част от Централна Калифорния, съобщи Геофизичният институт…

преди 14 часа