Категории: България

ГЕРБ с разкрития за злоупотреби с активите на ББР и нарушения на закона от страна на Кирил Петков (ВИДЕО)

Реклама

Представители от ГЕРБ коментираха сериозни нарушения по време на извънреден брифинг. Засегнатите теми бяха свързани със злоупотреби с активите на Българската банка за развитие, както и с нарушения на закона от страна на бившия министъър-председател Кирил Петков

От ГЕРБ изнесоха данни, които показват сериозни злоупотреби с активите на Българската банка за развитие (ББР), както и нарушения на закона от страна на бившия премиер. Те цитираха данни, според които се вижда, че Кирил Петков се представя за министър икономиката в ББР още преди да е назначен на този пост от президента. Това заяви бившият социален министър Деница Сачева по време на извънреден брифинг.

„На 11 май 2021 г. Кирил Петков се представя за министър икономиката в ББР. По-късно той представя лъжи на нарочни брифинги. Към този момент около 1,4 млрд. лв. е уставният капитал на банката. Дейността е развивана с привлечени средства. Клиентите, които са 90% са малки и средни предприятия, към този момент. През целия юни се опитва да сваля ръководството на ББР. Документите не са изведени в деловодството и нямат подпис и печат“, каза тя.

„От отговора на служебния министър на иновациите и растежа установихме няколко съществени факти и обстоятелства. Действително е имало решение на УС да има облигация за над 1 млрд. лв. Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура впоследствие е прекратена, но само с решение на УС без Надзорния съвет. Става ясно, че ръководството на банката е обсъждало хипотеза тази емисия да не бъде реализирана“, допълни бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

„ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок, затова възлага на консултанти правомощието на обсъдят всички данни. Взето е решение само от УС да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги. Аз съм задала въпрос на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР. Имаме щета за 1 млн. лв. на държавната банка. ББР плаща и 560 хил. лв. отделно за адвокатски услуги. Ако така се държи държавен ресурс, само със спорното списването на УС, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лв. без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия. Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица. Това е пряка щета за българската държава“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Сега се питаме кой носи отговорност за тази нанесена финснаова щета“, допълни тя.

Атанасова обобщи информацията така: „Решава УС на ББР да емитира емисия от 1 млрд., започва консултации, за които е платен 1 млн. лева. Резултатът е щета, нанесена на банката“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Йотова: На прага сме на глобална война

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, на фона на военните действия, разразяващи се в Близкия Изток.…

преди 3 минути

„Той дойде със секирата“: Нападнаха и пребиха семейство в дома им в България. Баща и син са в болница

Криминален случай село Камено поле, общ. Роман, обл. Враца. Баща и син са настанени в…

преди 13 минути

Проф. Рачев обяви кога да очакваме сутрешни замръзвания, отрицателни температури и първите слани

Климатологът проф. Георги Рачев обясни, че през месец октомври ни очаква и топло време, но…

преди 29 минути

Във Варна хванаха 36-годишен рецидивист

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е бил задържан 36-годишен мъж.…

преди 37 минути

Авария на водопровод „Китка-Варна“: Възможен е проблем с водоподаването до полунощ във Варненско

От Водоснабдяване и канализация – Варна съобщават, че в следните райони във Варненско може да…

преди 45 минути

Стана ясно коя е майката на изоставеното новородено бебе в Айтос

Както ви съобщихме вчера, стана ясно, че новородено бебе е било изоставено в Айтос. Вече…

преди 51 минути