in

Коледното пазаруване и инфлацията у нас: Колко може да си позволи да харчи българинът?

Снимка: Pixabay

Предстоят тежки дни за джоба на българина. Празниците наближават, а с това и някои неотложни разходи около подготовката за празниците и подаръците около тях. Известно е, че потребителите планират да ограничат посещението на ресторанти. Очакванията са човек да харчи най-много между 200 и 400 лв. за коледни покупки.

По света се харчат милиони в дните преди Коледа и Нова година. Изглежда, че въпреки инфлацията повечето българи няма да се откажат от празничните покупки, пише Нова телевизия.

По-голямата част от тях обаче ще отделят по-малко или колкото миналия декември за подаръци. А преобладаващата част от домакинствата ще прекарат празниците у дома, като ще ограничат разходите за пътувания и заведения.

Най-тежките за семейния бюджет дни от годината предстоят. А в ситуация на инфлация декември ще се окаже още по-сериозно предизвикателство за парите ни. Освен традиционните разходи за храна и основни сметки, до края на годината ни очакват и по-високи фактури за отопление, нови разходи за подаръци, пътувания и почивки, както и празнични купони.

На фона на инфлацията, повечето българи планират да ограничат посещението на ресторанти, покупката на мебели и нови дрехи. Независимо от поскъпването на живота, потребителите няма да се откажат от празничното пазаруване: 70% от тях ще пазаруват. Въпреки това 31 на сто от българите ще отделят по-малко средства за подаръци. Най-много обаче ще похарчат между 200 и 400 лв. за коледни покупки.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/