in

Читател на медия „Нова Варна“ пита: Годна ли е за пиене водата от чешмата с драконите?

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Към медия “Нова Варна” се обърна наш читател със запитване, относно т. нар. Чешма на драконите, намираща се точно над Плувен комплекс „Приморски“

„Какво става с минералната вода на чешмата при басейна в морската градина? Годна ли е за пиене?

От медията ни, отправихме запитване към РЗИ Варна.

В отговор получихме следното:

„Местната обществена чешма до басейн „Приморски” се захранва от минерален сондаж Р-161х Варна, за който има издадена балнеологична оценка от Министерство на здравеопазването №219/21.09.2022г., която прилагаме към настоящото писмо. Същата може да бъде намерена в регистъра на балнеологичните оценка, поставен на сайта на МЗ“.

„Водата от сондаж Р-161х Варна е микробиологично чиста и свободна от замърсяване. Активната реакция на минералната вода от сондажа е 7,76 рН единици“.

„Използването на минералната вода за питейно лечение е свързано с някои показания и противопоказания, цитирани в балнеологичната оценка. Питейното балнеолечение става по лекарско назначение и при спазване на определени методики и дозировки (количество на приетата вода, температура и начин на приемане, продължителност на лечебния курс), т.е. тя се приема в лечебни дози и не е подходяща за продължителна употреба“.

Този сигнал е изпратен за рубриката “Твоята Варна”. Свой сигнал в “Твоята Варна” можете да изпратите чрез платформата – signali.novavarna.net , както и по имейл на press.novavarna@gmail.com Можете да изпращате сигнали по темите: инфраструктура, градска среда, обществени процеси. Да давате предложения за образованието и туризма. Да инициирате дискусии за културата, младежки дейности и спорт.

Проект „Твоята Варна“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г.

Публикувано от Силвана Димитрова