in

Ще приеме ли ЕС предложенията ни за преоборудване на пристанищата във Варна и Русе, заради украинското зърно?

Колаж: "Нова Варна"

Служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев съобщи пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС, че България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна.

За това предаде БТА.

„Предложили сме проекти за изграждане на допълнителна инфраструктура на тези пристанища. Разработваме вариант да ползваме и фериботния комплекс във Варна“, посочи вицепремиерът. „България активно помага на Украйна за износа на зърно, български фирми участваха в този процес. Параходство „Българско речно плаване“ от април досега помогна с превоза на около 200 хиляди тона зърно“, поясни той. Алексиев добави, че нашата страна осигурява и дизелово гориво за нуждите на земеделците в Южна Украйна.

Вицепремиерът заяви, че тепърва ще се оценява въздействието от въведените от днес нови ограничения в ЕС за търговията с петрол от Русия. „Надявам се, Европейската комисия да е направила необходимите анализи как ще се отрази на Европа. България подкрепи това предложение и ще изпълнява това, което е прието“, допълни той.

Алексиев съобщи, че България е успяла да издейства необходимата подкрепа в Съвета на ЕС за включването на Коридор 8 в основната европейска транспортна мрежа. По неговите думи това е сериозен успех за нашата страна. Вицепремиерът уточни, че се предвижда коридорът да бъде изграден до 2035 г.

Транспортен коридор 8 е един от десетте паневропейски транспортни коридора и свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България. Наред с коридори IV, VII и IX, той е един от общо четирите, минаващи през територията на България.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/