Категории: Любопитно

Как да се справим с досадните черни точки?

Реклама

Черните точки, сами по себе си, не представляват опасност за здравето, но със сигурност причиняват дискомфорт и неувереност. Тяхната поява зависи от най-различни фактори. В тази статия са представени някои начини, с които можем да се борим с черните точки, като тук ключов елемент е ексфолирането на кожата.

Черните точки представляват лека форма на акне. Най-често се причиняват от блокирани космени фоликули. Те се появяват най-вече в областта на брадичката, носа, челото, раменете и гърба. Причините за тяхната поява могат да бъдат няколко. На първо място, хормонален дисбаланс през пубертета, бременността или менструалния цикъл, пише marvi.bg.

Фактор, причиняващ черни точки е и стресът, тъй като тогава клетките произвеждат по-голямо количество себум, а неговият излишък запушва порите и причинява появата на черни точки. Диетата също оказва влияние. Ако не се приемат здравословни храни, най-вероятно това ще се отрази и върху кожата.

Как могат да се премахнат черните точки?

Много е важно кожата да се ексфолира редовно, за да се премахват мъртвите кожни клетки, които, ако не се почистят, се натрупват и причиняват запушване на порите. Най-вече в областта на лицето трябва да се използват по-нежни ексфолианти, за да не се разрани кожата.

Черните точки се почистват много по-лесно, ако кожата предварително е изложена на пара. Поради това изчистването на кожата след излизане от баня е най-ефикасно.

Морската сол също премахва черните точки. Тя е отличен антибактериален естествен продукт, който отпушва порите. За целта той може да се смеси с няколко капки лимонов сок и малко вода. Сместа се нанася върху лицето с масажни движения.

Алое вера също се счита за ефективен натурален продукт, почистващ черните точки от кожата. Може да се използва и лимон, тъй като той освен че премахва черните точки, предотвратява появата на петна и белези. Почти същата функция има и ябълковият оцет, който регулира pH на кожата.

Глинените маски за лице също са изключително ефикасни за изчистване на замърсяванията и мръсотията от кожата, поради което може да се използват редовно. Маска, която помага в случая, е и тази от яйчен белтък. Предимството е също, че белтъкът стяга кожата и намалява видимостта на фините линии и бръчки.

Освен това, за премахване на черни точки може да се приема витамин С. Той е антиоксидант, който защитава и подхранва кожата, като предотвратява появата на акне, петна и черни точки. Може да се приемат също храни, богати на витамин С или добавки.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Народна медицина: Ето как се прави компрес за болно гърло с ракия

С началото на есента идва и сезонът на настинките и грипа. Един от най-неприятните и…

преди 5 часа

Апелативен съд – Варна върна делото „Коцев“ за допълнително разследване

Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на гр. Варна след жалба на областния…

преди 5 часа

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания във Варна

Сигурността и икономическото развитие на България, отварянето на европейските програми и усвояване на средствата по…

преди 5 часа

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от…

преди 5 часа

Наказват мъж във Варна, повредил машина за продажба на билети в автобус

Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на 41-годишен, противозаконно повредил машина за продажба на…

преди 6 часа

Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан и отправи предупреждение

Русия отправи вризив към Израел да изтегли войските си от Ливан, като предупреди, че нападението…

преди 6 часа