Категории: Любопитно

Как да се справим с възпалени сливици? (РЕЦЕПТИ)

Реклама

Възпалените сливици се характеризират със следните симптоми: болка в гърлото и трудно и болезнено преглъщане са основни през периода на заболяването. Понякога болката може да се разпространи назад към ухото. Има някои рецепти, които можем да изпробваме при налично възпаление на сливиците.

Лигавицата на гърлото е зачервена, а сливиците са уплътнени с бели налепи по повърхността им. Състоянието протича с добре изразен фебрилитет – температура в по-високи стойности. Главоболие, загуба на глас и подути лимфни възли са придружаваща симптоматика към комплекса, пише zdrave.to.

Ето няколко рецепти как можем да ги излекуваме:

• Счукваме маслини с костилките, слагаме в тензухена торбичка и налагаме за 24 часа болното място.

• Изсушени коренчета от кукуряк се стриват на прах. Омесва се меко тесто от вода и брашно, и от него се прави лента – дълга и широка, колкото е необходимо, за да обвие врата на болния. Лентата се поръсва със счуканата билка и с нея се обвиват вратът и гърлото така, че добре да обхване сливиците. Особено добре действа при подути сливици, защото ги свива и премахва възпалението. При децата времетраенето на компреса е не повече от половин час. Прави се 2-3 пъти, до премахване на възпалението. Възрастните могат да преспят с компреса една нощ.

• Билката разгонче расте във вода и е най-лечебна в средата на март. Взема се от нея, счуква се много добре, размесва се със свинска мас и се намазва на чисто парче памучен плат. Прави се компрес на гърлото.

При увеличена трета сливица

• Прави се кора от меко тесто, отгоре се наръсва със счукани на ситно изсушени пръчици от тревата спореж. След това така полученият компрес се поставя на шията и вратлето, като яка, а отгоре се връзва с найлон и кърпа. Това се прави най-много 1-2 пъти, като компресът се държи по 30 минути. Възпалението минава без остатък.

При кашлица

• Смесват се сокът от 1 лимон, 1 супена лъжица синапено семе и 3 супени лъжици мед. Сместа се разбърква добре и се взема по 1 чаена лъжица, вечер преди лягане. Също така помага и следната смес – 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица ракия и 1 супена лъжица зехтин или олио.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 6 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 6 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 6 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 8 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 9 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 9 часа