Категории: България

Кристалина Георгиева: Светът през тази година се оказа по-устойчив, отколкото си мислехме

Реклама

По думите на Кристалина Георгиева-директорът на Мейдународния валутен фонд, тази година ще бъде трудна за по-голямата част от световната икономика,а половината страни от ЕС ще изпаднат в рецесия заради конфликта в Украйна.

Тя беше помолена да коментира един от последните доклади на МВФ, който предрича „година на сътресения“, а от фонда смятат, че „най-лошото тепърва предстои“.

„Това е, което ще видим през 2023 година. Това ще бъде трудна година за голяма част от световната икономика, по-трудна от тази, която оставяме зад гърба си. Защо? Защото темповете на растеж на трите най-големи икономики – САЩ, ЕС и Китай – се забавят едновременно. Страните от Европейския съюз „много сериозно пострадаха“ от войната на Руската федерация в Украйна. Половината Европейски съюз ще бъде в рецесия“, каза Георгиева, цитирана от БГНЕС.

На въпрос дали европейските правителства биха се сринали в такъв случай, тя каза: „Правителствата функционират перфектно в невероятно трудни условия. Не, няма да се сринат“.

И още нещо забележително е, че светът всъщност се оказа по-устойчив, отколкото си мислехме преди година. Ние наблюдаваме реакцията на енергийните сътресения в Европа и Европа се движи решително към независимост от Русия. Да, ще има да е тежка зимата, може би следващата ще е още по-тежка, но освобождаването от зависимостта от Русия идва. Ще бъде постигнато“, каза Георгиева. Тя потвърди, че фондът изчислява, че „една трета от световната икономика ще бъде в рецесия“ през 2023 година.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 5 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 5 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 5 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 7 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 8 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 8 часа