in

Как да се отървем от досадния цистит?

Снимка: Pixabay

Циститът е изключително неприятно заболяване, което се причинява от възпаление на лигавицата на пикочния ме­хур. Възпалението може да засегне и другите слоеве на мехурната стена. Циститът е доста разпространен и е по-често срещан при жените. Следните фактори могат да доведат до възникване на неприятното възпаление: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, бременност, климакс и други. 

Най-често, като се говори за цистит, се има предвид така нареченият остър цистит. Острият цистит е остро възпаление на пикочния мехур. Циститът се причинява от действието на бактерии върху лигавицата на пикочния мехур, което причинява подуване и води до болка в долната част на корема, често уриниране с болка и поява на кръв в урината, пише сайтът Здравето.

За лечение на цистит се предписват антибиотици. Изборът на антибиотици за лечение на това заболяване е продиктуван от изследвания и е дефиниран в клиничните указания, които ръководят уролога. Разбира се, по-добре е да се предписват антибактериални лекарства, като се вземат предвид резултатите от бактериологичната култура на урина, но в случай на остър цистит пациентът няма възможност да изчака, докато анализът е готов.

Ако циститът се повтаря три или повече пъти в годината или два пъти за шест месеца, тогава говорим за рецидивиращ или хроничен цистит. Само антибиотиците не са достатъчни за лечение на хроничен цистит. Предотвратяването на рецидив е от съществено значение.

Профилактиката включва елиминиране на провокиращи фактори от живота на пациента чрез промяна на начина на живот. Може да се проведе и имунопрофилактика, антибактериална профилактика, могат да се предписват лекарства за повишаване устойчивостта на лигавицата на пикочния мехур.

Има и някои неща, които можем да направим сами вкъщи, за да си помогнем при цистит, като следва да отбележим, че те не заменят лечението, което би ви предписал Вашият лекар. Ето някои рецепти:

1. Залейте 2 супени лъжици пшеница с 2 чаши гореща вода, сложете на котлона и оставете да ври 5-8 мин., като през цялото време леко раз-бърквайте. След това оставете да престои 5 мин. През първия ден изпивайте по 1 супена лъжица на час от отварата. На втория ден по 3 супени лъжици на всеки час. На третия ден приемайте по половин чаша на час. Продължете лечението по този начин до седмия ден включително.

2. Залейте 1 чаша измити пшенични зърна с 3 литра гореща вода в голям буркан, увийте в кърпа и оставете за 1 ден. В качеството на лечебно средство приемайте бялата пяна, появила се най-отгоре в буркана, тя изкарва пясъка и камъните. Можете да пиете от тази течност колкото си искате и по всяко време. Когато настойката свърши, можете да използвате същата пшеница, като отново я залеете с гореща вода за 1 ден.

3. Лечение с магданоз. При лечение с тази рецепта болките преминават след няколко дни, но жените специално трябва да се лекуват с нея 2-3 месеца за закрепване на ефекта. Смесете 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз с 2 съцветия невен и две съцветия от билката змийско мляко. Залейте с чаша гореща вода и оставете на бавен огън 10 минути. Приемайте по 1/3 чаша, 3 пъти на ден, преди ядене.

Защо се появява циститът и как се лекува?

4. Лечение с копър – особено ефективни са семената на растението при цистит. Настойка от копър се приготвя по следния начин: смелете в кафемелачката сушени семена от копър и залейте с гореща вода в съотношение 1 супена лъжица смлени семена на 1 чаша вода. Сместа се излива в термос и престоява 2-3 часа. Приема се по 100 мл, 1-2 пъти на ден, в зависимост от тежестта на болестта.

Отварата от копър се приготвя по сходен начин – 1 супена лъжица смлени семена от копър се заливат с 200 мл гореща вода, след което сместа ври 10-15 минути на водна баня. След това се прецежда през плътна марля. Приема се по половин чаша, 4-5 пъти на ден. Курсът на лечение с отвара от копър е 7-10 дни. Имайте предвид, че копърът е противопоказен за хипотоници, такива с болен жлъчен мехур и алергия към растението.

Само набор от мерки и цялостен преглед на пациента могат да се справят с повтарящата се инфекция, така че е важно да се свържете с специалист своевременно, за да предпише правилното лечение.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/