in

Заради промените в ИК: Според ЦИК някои правила трудно ще се изпълнят до 2 април

Снимка: "Нова Варна"

2 април се спряга за възможна дата за провеждане на нови избори. Според председателя на Обществения съвет към ЦИК, обаче, има някои новости в Изборния кодекс, които трудно ще могат да се обезпечат до въпросната дата. Цветелина Пенева изтъкна като проблемен момент ситуацията с видеонаблюдението и видеозаснемането.

„Предстоят ни едни трудни избори и то най-вече заради това, че има много предизвикателства, с които държавната администрация – в лицето на ЦИК и другите органи, ангажирани с организирането на вота, ще се сблъскват. Знаем, че Изборният кодекс се промени и се въведоха правила, които много трудно ще бъдат изпълнени в краткото време до датата на изборите – 2 април“. Това каза пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

По думите ѝ не малък проблем ще е организацията на видеонаблюдението и видеозаснемането.

Тя обясни, че Министерският съвет трябва да каже дали камерите, които съществуват в училищата, могат да се използват и за изборите: „А има и изборни помещения, които не са оборудвани с камери и трябва да се оборудват до изборите“.

Председателката на Обществения съвет към ЦИК подчерта и още един нов момент в ИК, касаещ гласуването на българите зад граница: „Промените в ИК задължават във всяка изборна секция в чужбина, член на секционната комисия, да е лице, което е държавен служител или служител, който е в трудови правоотношения с държавната администрация. Това са няколко стотин човека, които трябва да бъдат командировани в секциите извън страната, за да бъдат членове на СИК. Без такъв човек в секционната комисия няма да може да се образува секция, което ще ограничи правото на гласуване на българите в чужбина“.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/