Категории: Варна

Във Варна ще представят рисунки от темата „Изграждане на пейзаж с молив“ (СНИМКИ)

Реклама

Темата „Изграждане на пейзаж с молив“ е част от образователния модул „Въведение в графиката“. Той се организира от Градската художествена галерия и Галерия за графично изкуство – Варна. В експозицията има творби на 23 автори.

На 30 януари 2023 г. от 16:00 ч. Градската художествена галерия на Варна представя изложба с рисунки от темата „Изграждане на пейзаж с молив“ част от образователния модул „Въведение в графиката“, организиран от Градската художествена галерия и Галерия за графично изкуство – Варна.

Образователната тема „Изграждане на пейзаж с молив“ се реализира в 28 занятия от края м. октомври 2022 г. до края на месец януари на настоящата година. Обучителната програма, водена от Велина Гребенска – уредник в Галерията за графично изкуство беше ориентира към широка публика – деца, ученици, студенти и възрастни.

В експозицията са представени творби на двадесет и трима автори, нарисували природни и архитектурни пейзажи в рамките на курса. За вдъхновение и образец при създаване на произведения в жанра на природния пейзаж послужиха репродукции на руския класик Иван Шишкин (1832- 1898г) майстор на пейзажната живопис, рисунка и гравюра, утвърдил се със своето изкуство в световната култура. Той е представител на движението „Передвижници“, обединяващо художници реалисти от 60-те и 70-те години на 19 в. Рисунките в жанра на архитектурния пейзаж възпроизвеждат места от България, Испания, Италия, Русия, Турция, Франция, Португалия. В творбите се разпознават храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Петка“ във Варна, Двореца в Балчик, характерни топоси от Созопол, Несебър, Етнографски комплекс „Етъра“ в Габрово.

Курсистите с вдъхновение усвояваха основните принципи на изграждане на композицията: разположение на елементите в листа; перспективни съкращения на формите, градеж на обема чрез светлосянка, изграждане на различни структури според вида на рисунката. Бяха изпълнени упражнения свързани със скали на графичните степени, перспективните изменения на ръбесто тяло спрямо хоризонта и обемното му построяване. Обяснени бяха изразните средства на рисунката – видове линии, щрихи и петна.

Образователната инициатива на двете варненски галерии беше посрещната от публиката с голям интерес.

Изложбата с рисунки, резултат от работа на преподавателя и курсистите в образователния модул „Въведение в графиката“ може да бъде видяна до 13 февруари 2023 г.

Снимка: ГХГ Варна
Снимка: ГХГ Варна
Снимка: ГХГ Варна
Снимка: ГХГ Варна
Снимка: ГХГ Варна
Снимка: ГХГ Варна
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

865 години затвор получава строителят на рухнала сграда при мощното земетресение в съседна Турция

При мощното земетресение от 6 февруари 2023 г., в рухналата сграда в Южна Турция са…

преди 3 часа

Почина една от най-великите актриси: Феновете на „Хари Потър“ потънаха в скръб

Почина световноизвестната актриса Маги Смит, известна най-вече с ролите си в "Хари Потър" и "Абатството…

преди 3 часа

След като млада майка у нас скочи с детето си на ръце от третия етаж: Какво е неговото състояние сега?

Припомняме, че миналата седмица 20-годишна жена от хасковското село Маслиново скочи с едногодишната си дъщеричка…

преди 4 часа

Ще има денонощни мобилни екипи за помощ на деца в риск

Разкриват денонощни мобилни екипи, които да бъдат в помощ на деца в риск у нас.…

преди 4 часа

Полицията засече 25 пияни и 11 дрогирани шофьори по пътищата в България за ден

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 5 часа

По сигнал на медия „Нова Варна“: На какво се дължи измирането на дребна риба във Варненското езеро, за което сигнализираха читатели?

В началото на месеца в редакцията на медия „Нова Варна“ бяхме получили сигнал за забелязана…

преди 5 часа