Категории: Варна

Борислав Гуцанов: В този парламент надделя егоцентризмът, а не виждането за развитието на страната

Реклама

От медия „Нова Варна“ попитахме известни варненски политици и депутати, какво мислят за кризата в управлението на държавата, за членството на България в Шенгенското пространство, очакват ли да има след изборите на 2 април редовно правителство.

Борислав Гуцанов е eдин от варненските политици, които са добре познати на обществеността. Бивш общински съветник в морската столица. Бил е депутат от БСП в 42-то, 45-то, 46-то, 47-то, както и в настоящето Народно събрание.

– Какви са, според Вас, причините да не се състави редовен кабинет в рамките на този парламент?

Те не са една или две причините, които стояха пред парламентарните групи. Аз мога да говоря за третия мандат. От БСП положихме огромни усилия да съставим редовен кабинет. Успяхме да организираме лидерска среща. Нещо, което от години не се беше случвало – в Народното събрание да дойдат една голяма част от лидерите на политическите партии, които са представени в парламента.

За жалост, не се получи по начина, по който ние искахме. Ние считахме, че трябваше всеки един от председателите на партии да присъства на тази среща, ако политическата формация, която той представлява, е действително национално-отговорна и мисли не за собствения си егоцентризъм, а за развитието на държавата.

Кризата, в която се намираме в момента е много дълбока и много сложна. Тя е ситуирана далеч отвъд пределите на България. Говоря за всички инфлационни процеси, които се случват, за икономическата криза, която е налице. Трябваше да се направят всички усилия да не се стига и до политическа криза. Не ни стигат другите, които изредих, но и политическа криза в страната идва в повече на всеки един българин, на всяко едно семейство и на икономиката на държавата.

От БСП се надявахме да има среща между всички парламентарни партии и на база на тази среща да се стигне до общи приоритети, които да не ни разделят, а да не обединяват. Нещата, които ни разделят са твърде много. Трудно се намира това, което можеше да ни обединени. Според мен обаче, това беше правилният подход. За жалост не се разбра от част от колегите и не се стигна до тази лидерска среща в пълния й вид, за да може от там вече да се говори за кабинет.

Егоцентризмът надделя, а не виждането за развитието на страната и действително да се помогне в тази тежка ситуация и на семействата, и на хората, и на икономиката.

– Какво очаквате да се промени след предстоящите избори? Ще има ли нови играчи в парламента, според Вас?

Не, не считам, че ще има нови партии в парламента. Мисля, че една от политическите партии много трудно би прескочила бариерата вече. Говоря за партията, която влезе в последния момент в Народното събрание. Сега би й било трудно. Поне това е моята преценка. За нова формация не считам, че има каквато и да е тенденция да влезе в следващото Народно събрание. Аз предвиждам новият парламент с една партия по-малко, но това е чистата математика, докато важният въпрос е какви послания ще се отправят, хората, какво ще чуят и как след това действително да се направи редовен кабинет за управление на държавата.

Не е нормално в продължение на две години, да се прави пети избор за Народно събрание.

– Очаквате ли след вота на 2 април да се състави правителство?

Силно се надявам. Това, което зависи от БСП, е направено. Сами виждате, че през тези няколко парламента всички коментират, че мъдрата партия, идеологичната партия е БСП. Това е очевидно. Няма някой, който да не го признава. Това наше поведение ще продължи и за напред.

За нас от БСП има много неща, които са неприемливи. За тях ще трябва да се търсят някакви компромисни варианти. Говоря на първо място за ядрената енергетика. Знаете, че ние от Левицата сме категорично за развитие на ядрената енергетика и добре, че през всичките тези години, от БСП винаги сме заставали зад тази идея. Резултатите са на лице. При тази световна енергийна криза, България, що се отнася до сферата на производството на електричество, е доста добре седяща в момента.

Първо, не трябва да позволим закриването на ТЕЦ-овете, тъй като те носят огромни приходи на държавата. Говорим за близо 8 милиарда, които ще загубим, ако това се случи. По този елементарен начин НДСВ, когато бяха на власт, и госпожа Миглена Кунева е водила преговорите, са закрити 3 и 4 блок на АЕЦ-Козлодуй, за да получим определени средства от ЕС при присъединяването ни към него. Това въобще не е било необходимо. Ако сега работеха и тези два блока, всички разбират ситуацията, каква щеше да бъде. Давам пример, само от 5 и 6 блок на АЕЦ-Козлодуй държавата можеше да печели по 4 милиарда на година, а едно зареждане на централата с ядрено гориво струва 80 милиона лева. Такъв процент на печалба някъде знаете ли да има по света?! Това са огромни загуби, които са нанесени тогава от НДСВ и госпожа Кунева.

Ние от БСП искаме да се развива ядрената енергетика, но не по начина, по който се случи в това Народно събрание. То да предопределя едва ли не кой да бъде изпълнителят и каква да бъде технологията. Говорим, уж че трябва да има конкурс, да се избере най-изгодното и най-доброто за държавата, а в едно Народно събрание колко са хората, които разбират от атомна енергетика и ядрена физика?!

Затова искаме развитието на АЕЦ-Белене, където държавата е вложила вече милиарди, за където има закупено оборудване и то за първи и за втори контур. Необходими са под 10 милиарда лева за нейното завършване. А не това, което се предложи в Народното събрание – една технология, която я няма почти никъде по света. Има я само на едно място в Китай и тя е толкова променена, че на практика е китайска, а не е американска технология. Ние ще ставаме експериментална площадка ли в Козлодуй?! Освен това стойността на тази модерна „уникална“ технология е 30 милиарда лева, т.е. три пъти по-висока от стойността на проекта за АЕЦ-Белене, който държавата може да изплати в рамките само на 4 години. Ето това е нещо, за което трябва да се намери общ език, защото е много важно на къде ще тръгне енергетиката на страната ни.

На следващо място са въпросите, свързани с даването на оръжие за Украйна. От БСП считаме, че трябва да сме максимално предпазливи. България е малка държава и се намира само на около 300 км от конфликта. Не може по толкова лековат начин постоянно да се говори за оръжие и за даване на такова на Украйна. Да не говорим, че това не е добре и за българската армия. Тя и без друго не е в това състояние, в което трябва да бъде, ами се прави допълнително, така че да се отслабва нейната мощ.

Въпреки тези деликатни моменти, се надявам, че ще има разум в следващото Народно събрание и ще се стигне до съставяне на правителство, на базата на нещата, които ни обединяват.

– Какво е Вашето отношение към членството на България в Шенгенското пространство?

От БСП категорично искаме влизането на България в Шенген. Не само това, считаме че последният отказ беше унизително отношение към страната ни, тъй като сме изпълнили всички условия. Аз смятам, че това беше „шамар“ към България, за нещо, което тя не заслужава. За това има вина последният служебен кабинет, има вина и Народното събрание, имат вина и политическите партии. От българска страна се държахме така все едно сме съгласни на всичко, без да поставяме собствените си условия и собствените си приоритети. България заслужава да бъде част от Шенген!

Що се отнася вече до Еврозоната и приемането на еврото, това вече е друг въпрос. Ние от БСП смятаме, че е много рано да се налага еврото. Видяхме, какво се случи в Хърватска. Налага им се да приемат спешни закони, за да могат да се отрегулират цените в държавата. Затова от БСП искахме изслушване на гуверньора на БНБ, доклад от БНБ, доклад от Финансово министерство, доклади от научните среди, които се занимават с икономика и с финанси, и едва тогава да се пристъпи към влизане в Еврозоната. Не можем догодина да влезем. Това би било пагубно за страната ни, за икономиката ни.

Трябва да сме много по-внимателни, когато говорим за смяна на паричната единица. Трябва да влезем в Еврозоната тогава, когато сме готови. Затова Румъния не е още там, както и Полша, Чехия, Унгария. Ние за къде бързаме?! Какви са тези измислени „отворени прозорци“, за които някой говори?! Не, ние трябва да гледаме националния си интерес!

– Благодарим Ви за този разговор.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди един час

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди един час

Предупреждение за Варна: В неделя прекъсват електрозахранването на някои места

Стана ясно, че ще бъде спрян токът на някои места във Варна на 22 септември…

преди един час

ВМС съобщиха за втора активация на противоминната група

Започнала в втората активация на MCM BLACK SEA, информират от Военноморските сили. За подобряване на…

преди един час

Спасиха трима от удавяне в морето на плаж, известен с опасни подводни течения, но един мъж загина

Случаят е от плаж "Бутамята" в Синеморец. Мъж от София се е удавил. В акцията…

преди 2 часа

Съдът във Варна определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна група

Съдът определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна…

преди 2 часа