in

Росица Карамфилова подчерта как трябва да преговаряме по въпроса с въглищните централи

Кадър:Бнт

Според Росица Карамфилова – служебният министър на околната среда и водите, държавата ни трябва да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост като по този начин ще успеем така да го предоговорим, че България да покаже достатъчно амбиция за пътя си към декарбонизация пред Европейската комисия.

“Мерките трябва да бъдат предложени от Министерството на енергетиката, тъй като става дума за реформи в сферата на енергетиката. Не трябва да се пристъпва към затваряне на работещи мощности, а съответните им алтернативи трябва да бъдат предложени постепенно.“, добави тя.

От компетентността на МОСВ най-важното е по-скоро предоговаряне на т.нар. междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение всъщност държавата ни е поела ангажимент за поетапно намаляване година спрямо година на емитираните количества парникови газове. България е приела условие да намали вредните емисии минимум с 55% към 2030 г. спрямо 2007-ма, когато сме приети в Европейския съюз.

Европейската зелена сделка е дала пътя, по който трябва да вървим. Безспорно България е сред най-енергийно интензивните и натоварени сектори с въглищните мощности. Ясно е, че трябва да вървим по този път, но в момента, с течението и форсмажорните обстоятелства, не считам, че сме подготвени с алтернатива, а трябва да гарантираме енергийната и националната сигурност. Намирането на алтернатива за декарбонизация е чрез ясни и постепенни мерки, отговорности, яснота колко ще ни струва всичко това. Това включва в сее си околна среда, здравеопазване, национална сигурност, финанси.

Вероятно е да има забавяне на плащанията по Плана за възстановяване заради тези забавяния, но добрата новина е, че все пак първият транш е дошъл, коментира Росица Карамфилова. „Така или иначе по останалите реформи се работи, останалите инвестиции са в ход. Ако някой счита, че ще е лесно, не, ще бъде изключително трудно, но ние нямаме път назад. Трябва да продължим, за да достигнем до крайната цел“, каза министърката.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/