in

Ако се потите често и обилно в съня си: Какво може да означава това?

Снимка: Pixabay

На повечето хора се е случвало поне веднъж да се събудят посред нощ, облени в пот. Това, разбира се, е съвсем нормално явление за горещите летни нощи, но когато се случва често, и то през зимата, може да има много по-сериозна причина, отколкото сте предполагали

Причините за това неприятно състояние може да се крие в редица неща, които ще разгледаме сега.

Менопауза

Приблизително 51 години са средната възраст за менопауза, като това е състояние, което не е проблематично и не се лекува, тъй като е напълно нормално за тялото. Има моменти, в който настъпва по-рано, но и в двата случая жените могат да очакват физиологични промени в тялото. Вашият лекар може да ви предпише хормонална терапия, която да ви помогне да се чувствате по-добре и то само ако има нужда, пише сайтът Актуално.

Нервен срив

Ако имате струпване на притеснения на работното място, в семейството, неконтролируеми страхове или каквито и да е други дори патологични притеснителни състояния, това може да доведе до редица симптоми, като напрежение в мускулите, сърцето, дишането, стомахът и много изпотяване. Ако се събуждате в средата на нощта внезапно, облени в пот, а след това дълго не можете да се приспите, най-добре е да се консултирате със специалист, който да се опита да достигне до причините за безпокойство и нервност, които ви тормозят. Така най-добре ще получите препоръки за промяна в живота, които да се отразят благоприятно и успокояващо.

Хиперхидроза

Два вида е прекомерното изпотяване – общо и локализирано, като общото е на повече и на по-големи участъци на тялото, а локализираното в отделни и конкретни. Например дланите или подмишниците.

Това състояние не е само свързано с високите температури, физическото натоварване или емоционалния стрес, но и при някои заболявания или действието на лекарства. Когато причината е неясна, посетете лекар!

Прием на лекарства

Изпотяването през нощта може да е свързано и с някои лекарства. Ако имате такива подозрения, консултирайте се с вашия лекар дали може да открие алтернативен вариант. Но никога не спирайте рязко и самосиндикално или още повече, сами да променяте лекарствата, които приемате за дълго време и постоянно лечение.

Треска

Ако температурата на тялото започне да се повишава внезапно и много, това може и да означава, че тялото се бори с някаква инфекция. Появи ли се треска, или втрисане както през нощта, така и през деня, бързо трябва да посетите лекар и да изследвате причината.

Хипертиреодизъм

При хипертиреодизмът, щитовидната жлеза отделя прекалено много от хормона тироксин в тялото и води до симптоми като загуба на тегло, въпреки апетита, кардиопалмус, прекомерно изпотяване, навлажняване на кожата, изтъняване на косата, проблеми със стомаха и нервната система. Най-добре при подобни симптоми е да отидете на лекар и той да ви изпише подходящи диета и лечение.

Сънна апнея

Това е синдром, който се състои в повтарящо се спиране на дишането до 15 секунди или дори повече, придружено с хъркане, събуждане нощем или изобщо липса на сън, а това води дори до загуба на паметта, сънливост и оплаквания от липса на работоспособност. Посетете лекар при подобни симптоми.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/