in

Няколко лесни трика, с които можем да избегнем сълзенето на очите, докато режем лук

Снимка: Pixabay

Рязането на лук вероятно не е приятна дейност за който и да било човек по света. То причинява лютене и сълзене на очите. Специалисти твърдят, че сълзите са полезни, тъй като почистват очите и тялото, но все пак това не е приятно състояние.

Съществуват няколко трика, които можем да изпробваме, за да се отървем от сълзите по време на рязането на лука, пише actualno.com.

Поставете ножа и лука в хладилника

Просто изстудете ножа и лука за 15 минути, защото ниската температура ще помогне за намаляването на изпаренията и така няма да се засегнат толкова лигавиците при рязането на лука.

Използвайте вода при рязане и почистване

Обелете го под струя студена вода, като навлажните и ножа и така част от веществото, заради които си поплакваме, ще се разтвори и няма да ни навреди.

Използвайте остър нож

Ако ножът е тъп, лукът се мачка и отделя повече течност и изпарения. Ако е добре наострен обаче, ще се отървете от тази мъка.

Сложете оцет върху дъската за рязане

Оцетът ще неутрализира това, което ни кара да плачем. Проблемът е, че след това лукът ще има вкус на оцет. Ако не е за салата, по-скоро това е много краен вариант.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/