Категории: Любопитно

Експерт препоръчва през зимата да не си взимаме горещи душове и обясни защо

Реклама

Такъв съвет даде доц. Весел Кантарджиев, д.м. По негови думи горещите душове, които често използваме като начин за сгряване през зимата, всъщност не са толкова добра идея. Според специалиста „играта“ на топло и студено през зимата се оказва най-големият враг на кожата. Това е изключителен стрес за кожата и може да доведе до нежелани ефекти.

Доц. Весел Кантарджиев, д.м., е началник на Клиниката по дерматология на ВМА и хоноруван преподавател в Медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Той е експерт консултант на Здравната каса за лечението на псориазис и председател на Комисията за отпускане на скъпоструващи медикаменти за терапията на това заболяване към НЗОК.

„Рязката смяна на дългите и топли дни с късите, студени и ветровити зимни делници е стрес за организма и шок за кожата“, казва специалистът и обяснява, че кожата става по-чувствителна и по-груба; появяват се зачервявания, залющвания; понякога се усеща парене.

Доц. Кантарджиев разяснява в какво се изразява т.нар. хънтинг рефлекс: повторения на цикъла вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове) – вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове). Това всъщност обяснява промените по кожата при студ, най-вече зачервяванията, които се появяват по бузите или ръцете, щом се скрием на топло. Точно „играта“ на топло и студено през зимата се оказва най-големият враг на кожата, пише сайтът Здравето.

В стремежа си да избягаме от лошото време постоянно я излагаме на стрес, предупреждава специалистът. Като тук става дума и за по-честите горещи душове с цел да се стоплим. Затова препоръчва да не се къпем с вряла вода през зимата и да не използваме душа като средство за сгряване в студеното време.

„Зимният въздух поставя на изпитания кожата не само защото е мразовит. През този сезон атмосферната влажност е по-ниска, а паралелно с това климатиците и парното изсушават значително въздуха в дома и в офиса. Комбинацията от тези два фактора допринася за дехидратация на кожата.

А всичките тези неприятни климатични ефекти заедно стресират организма и се превръщат в причина за обострянето на хронично протичащи заболявания като псориазис и атопичен дерматит. Зачестяват и пациентите със себорея, екземи, херпесни инфекции. Той посочва, че зимата е критичен сезон и за пациентите с акне и затова за хора с такава кожа трябва да се полагат повече грижи.

По-разумно е през студената зима да превключите от измивните гелове към по-щадящи средства и хидратиращи кремове“, смята лекарят. Доц. Кантарджиев съветва както пациентите с хронични кожни проблеми, така и всички нас да избягваме през зимата агресивните антибактериални сапуни, които допълнително изсушават. Съветва да наблегнем на различни видове душ-олио, като допълва, че не е желателно да използваме т.нар. кисета и силно абразивни гъби за баня. Те допълнително нарушават защитния слой на кожата.

Най-полезно за кожата през зимата е да нанасяме хидратиращи и едновременно с това омазняващи кремове.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди един час

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 16 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 16 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 16 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 16 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 17 часа