in

Няколко ползи от рибеното масло и неговите растителни алтернативи

Снимка: Pixabay

Рибеното масло е приветствано като задължителен компонент в препоръчителния хранителен прием от диетолозите, а фармацевтичната индустрия красноречиво говори за неговите чудотворни ефекти върху здравето на сърцето, подобряването на тена на кожата и растежа на косата и многобройните му други предимства.

 

Добавката се популяризира като богата на хранителни вещества, незаменима съставка поради основния си компонент – омега-3 мастна киселина – заредена с основни полезни вещества, необходими за изграждането и поддържането на цялостното здраве.

Предлагани на пазара като полезна естествена здравна добавка, капсулите с рибено масло са широко популярни по целия свят. Но наистина ли трябва да приемаме тези хапчета външно, за да осигурим оптимален прием на омега-3 мастни киселини? Ето всичко, което трябва да знаете за рибеното масло и неговите възможни ползи за здравето.

Какво представлява рибеното масло?

С прости думи, рибеното масло не е нищо друго освен мазнина или масло, извлечено от рибената тъкан. Смята се, че видовете риба, включително херинга, риба тон, сьомга и скумрия, съдържат максимални нива на маслото. Освен това има специфични видове риба, които се използват за извличане на масло като черен дроб на треска. Както бе споменато по-горе, основната съставка тук са омега-3 мастни киселини. Ако разложите допълнително това хранително вещество, ще откриете три вида компоненти — ейкозапентаенова киселина (ЕРА), докозахексаенова киселина (DHA) и алфа-линолова киселина (ALA). Докато ЕРА и DHA се намират в мазната риба, ALA се намира главно във вегански източници на храна.

Омега-3 присъства във всички ключови тъкани на тялото, особено в мозъка, ретината и дори в сперматозоидите. Те са в клетъчните мембрани, покриващи тези тъкани.
Но трябва да консумирате рибено масло не само заради омега-3 мастните киселини, но и защото е пълно с основни минерали, включително витамини А и D в различни количества в зависимост от вида на консумираната риба.

Най-добрите растителни алтернативи на рибеното масло:

Докато яденето на мазна риба е един от най-добрите източници за задоволяване на нуждите от RDI от омега-3 мастни киселини, хората, които следват веган или вегетарианска диета, могат да изберат алтернативи на растителна основа, за да получат тези хранителни вещества. Най-популярните са, разбира се, рапично масло и ленено семе. Освен това, семена от чиа, брюкселско зепе, масло от водорасли (масло, извлечено от няколко вида водорасли), конопено семе и орехи са други източници на омега-3 мастни киселини.
Важен факт, който трябва да запомните е, че тези веган опции съдържат само ALA тип омега-3 мастна киселина, която не е активна в тялото и се превръща в другите два вида омега-3 мастни киселини — ЕРА и DHA.

Вероятни ползи от рибеното масло и неговите добавки:

Популярността на рибеното масло е безспорна в света на храненето, но откъде започна всичко? През 1971 г. група датски изследователи се натъкват на общност на остров в Гренландия, която има по-нисък холестерол и по-нисък процент на сърдечни заболявания в сравнение с хората, живеещи в Дания. Учените излязоха с теория, че по-големите количества морски дарове, консумирани от тези инуити, са причината за отличното им сърдечно здраве.
Тази теория не е напълно вярна, тъй като според проучване, проведено от Brigham and Women’s Hospital през 2010 г., приемът на други омега-3 добавки също намалява риска от сърдечен арест. Макар и не напълно според това проучване, той намалява с 19 процента при хората, които консумират по-малко количество риба в диетата си, но приемат други добавки, пишат от jenite.bg

 

Добро здраве на сърцето:

Според проучване на Националната библиотека по медицина, проведено през 2017 г., хората, които консумират рибено масло, имат по-нисък холестерол, по-ниски триглицериди, понижено кръвно налягане и по-малко отлагане на плаки около артериите.

Гъвкава и блестяща кожа:

Консумацията на омега-3 киселини може да помогне за стареенето на кожата. Също така е препоръчително да добавите този компонент локално като част от вашата рутинна грижа за кожата, за да поддържате здрава кожа и да лекувате заболявания като псориазис и дерматит.

Поддържа пренаталното здраве:

От съществено значение е да включите добавки с омега-3 и рибено масло, ако сте бременна, защото те са свързани с развитието на мозъка на плода. Според проучване, проведено от The Journal Of Nutrition през 2018 г., продължаването на този прием през годините на кърмене гарантира добро зрение и по-малко алергии за вашето новородено.

Помага при възпаление:

Рибеното масло има лъвски дял в лечението на ревматоиден артрит. Освен това приемането на добавки с рибено масло може да помогне на хора, изправени пред хронично възпаление поради затлъстяване или диабет.

Помага за подобряване на зрението:

На възрастните хора с по-слабо зрение се препоръчва да приемат добавка с рибено масло, тъй като помага за подобряване на зрението им. През 2016 г. е проведено проучване, посветено на целева група пациенти, страдащи от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). Наблюдавано е, че са показали положителни резултати след прием на висока доза рибено масло.

Фактори, които трябва да имате предвид, преди да се запасите с добавки с рибено масло:

Тези, които са алергични към морски дарове или миди, не трябва да консумират добавки с рибено масло без консултация със здравни специалисти. Също така, ключов фактор, който трябва да имате предвид, е, че производството на добавки с рибено масло не е стандартизирано и следователно човек не е наясно с използваните пропорции и съставки.
Друг проблем е, че обичайната диета, популяризирана от западната култура, включва много диетични храни с омега-6 мастни киселини, заменяйки диетата, богата на омега-3 мастни киселини.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Вeлислава Велева