in

Изявление от НАСА: Астероид 2023 BC8 ще се доближи до Земята утре (СНИМКИ)

Снимка: Pixabay

Нашата слънчева система е пълна с астероиди с размери от няколко милиметра до няколко хиляди километра. За разлика от по-големите астероиди, които рядко се отклоняват към Земята, по-малките често прелитат покрай нашата планета на относително близки разстояния.

Астероидите, заедно с други небесни обекти, са една от най-големите заплахи за човечеството във Вселената. И има доказателство за това, тъй като астероидите са една от основните причини за изчезването на динозаврите.

Но за да унищожи напълно живота на Земята, астероидът трябва да е широк приблизително 96 км, въпреки че и по-малките също имат потенциал да причинят щети.  Въпреки че не е толкова голям, НАСА издаде предупреждение за астероида 2023 BC8, който ще премине близо до Земята утре, 11 февруари.

Службата за координация на планетарната отбрана на НАСА е „пазачът”, който следи небесни обекти като астероиди за потенциално въздействие върху планетата. Те се наричат ​​потенциално опасни обекти, ако се предвижда да прелетят покрай Земята на разстояние по-малко от 8 милиона километра.  Именно затова НАСА издаде предупреждение за Астероид 2023 BC8, който се очаква да прелети около Земята утре.

Всъщност този астероид вече е на път към планетата със скорост от 50 564 километра в час! От НАСА изчисляват, че този астероид ще премине покрай Земята на разстояние от 5,9 милиона километра. Тревожното е, че той има значителен размер – около 50 метра широк, което го прави почти толкова голям, колкото самолет. Повечето от астероидите в Слънчевата система са в определен регион в космоса. Нарича се астероиден пояс – област между орбитите на Марс и Юпитер.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/