in

Българските спасители в Турция и техните верни четириноги помощници (СНИМКИ)

Снимка:Facebook/ Планинска спасителна служба

Първи разкази на българските спасители, които шест денонощия търсиха оцелели под развалините след земетресението в Турция. Мъжете са белязани от работата си в засегнатите градове. Животните са неотлъчно до тях и помагат изкючително много при откриването на хора под отломките.

12 спасители, 5 кучета и 6 денонощия изключително тежка работа на терен сред развалините от силните земетресения в Турция. Планинските спасители вече са си у дома, но още не могат да се откъснат емоционално от това, което са преживяли през последните дни. Най-важни за спасителите са били моментите, в които кучетата са усещали, че има живот под развалините. Благодарение на своите умения, Хера успява да спаси 5 човешки живота.

„Всеки момент, в който разбираш, че кучетата са намерили човек, е изключително емоционален. Обстановката беше една голяма трагедия, навсякъде смърт, разрушение, мъката на хората навсякъде в техните очи“, разказва Атанас Уков.

„Всички дадохме каквото можахме, оставихме си сърцата в руините, не спирахме да работим, не се отказвахме. Кучетата дадоха това, което очаквахме от тях. Защото ние им вярваме, както и те на нас“, допълни Благой Максимов.

„Кучетата показаха това, за което сме отишли. Трудът, който сме вложили през всичките тези години, дори един човешки живот само да бяхме спасили пак е достатъчно, а ние направихме много повече“, добави Любчо Джолев. Планинските спасители и техните кучета са работили 6 денонощия на терен, но най-трудното не е била работата, а решението да се приберат.

„Много трудно се вземат тези решения да си кажем „ние сме дотук, дискусия трябва ли да се тръгва, могат ли още кучетата, в крайна сметка всичко зависи от техните възможности“, каза още Атанас Уков. Планинските спасители са категорични, че ако се наложи да участват отново в такава спасителна акция ще го направят без да се замислят.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/