in

В Шабла отбелязаха 150 години от обесването на Васил Левски (СНИМКИ)

снимка: Емил Тодоров

Днес в Шабла бе почетена паметта на Васил Левски. Събитието бе организирано от Община Шабла. Това съобщи за медия „Нова Варна“ д-р Йорданка Стоева председател на Общински съвет- Шабла.

Д-р Стоева допълни, че от Шабла са изпратени

снимка: Емил Тодоров

материали до Общобългарския комитет, който координира честванията, посветени на 150 години от обесването на Васил Левски. Честването днес се проведе пред паметника на Левски в града, който е открит през 2017г. Снимки на този паметник са изпратени в София за участие в изложба посветена на националните чествания. Интересно е да се отбележи, че в Шабла винаги се отбелязва освен Обесването на Левски също така и рождението му през юли всяка година.

снимка: Емил Тодоров

Общинското ръководство поддържа връзка с село Еникьой в Румъния, сега се нарича Михаил Когалничано. Трябва да се отбележи, че там Левски е бил учител и местното население с изключително уважение и преклонение говори за Апостола на свободата. В селището има и паметна плоча. Селото се намира на 250 км. от Варна, на главния път за Тулча, където има паметник на Раковски.

паметник на Георги Раковски в Тулча, Румъния.

В Шабла е открита изложба посветена на Левски. Тя може да се види през цялата година в Читалището. Децата се включиха активно в днешното честване. Всички бяха впечатлени от литературно мизукалната композиция „Аз съм Левски“.

Паметна плоча на Васил Левски в с. Еникьой

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/