Категории: Любопитно

Дълбоко почистване на матрака със сода за хляб? Според експерти е възможно

Реклама

Средно през целия си живот всички ние ще прекараме около 26 години в леглата си, така че е безопасно да се каже, че нашите завивки и матраци ще се замърсят. Ако прекарваме толкова много време между чаршафите, очевидно искаме те да са възможно най-чисти и свежи.

Знаете ли, че можете да почистите матрака си със сода за хляб? Експертите от MattressNextDay казват, че можете и това е най-лесният начин да го оставите свеж и страхотен. За наистина дълбоко почистване на матрака, което трябва да се прави поне два пъти годишно, поръсете сода за хляб върху матрака и го оставете да престои 2-3 часа. След като изтече това време, просто използвайте прахосмукачка, за да отстраните содата за хляб.

Содата за хляб ще помогне за цялостно дълбоко почистване на матрака, като премахне потта и миризмите, които потъват в матрака с течение на времето.

Около 80% от домашните акари се състоят от вашата собствена мъртва кожа, което означава, че винаги произвеждате повече – дори докато спите. Праховите акари обичат топлината на леглото ви, така че сутрин трябва да дръпнете завивките за 30 минути и да ги оставите да се проветрят и изстинат, преди да оправите леглото си. Това ще намали шансовете прахови акари да се навъртат в чаршафите ви, пише Метро.ко.юк

Перете редовно калъфките на възглавниците си. Вашата калъфка за възглавница може да улови мръсотия, пот, а също и продуктите, които поставяте върху кожата си преди лягане.

Те трябва да се почистват по-често от вашите завивки – около два пъти седмично, за да можете да се изправите върху свежи възглавници след дълъг ден.

Трябва да съблечете спалното си бельо и да го перете веднъж седмично.

Ако това не е възможно, има неща, които можете да направите, за да поддържате спалното си бельо свежо, които са доста очевидни, като например да не ядете в леглото и да не допускате вашите пухкави приятели домашни любимци в леглото си. Но едно, за което може би не сте се сетили, е използването на продукти за грижа за кожата и тялото поне 30 минути преди лягане, така че кожата ви да ги абсорбира, за разлика от спалното бельо.

Трябва да перете спалното бельо (и кърпите, между другото) на 60 градуса. Това е препоръчителната температура за унищожаване на микроби. Ще трябва обаче да комбинирате това пране с добър перилен препарат, за да защитите спалното си бельо и да го запазите изключително меко.  Въпреки че протекторите за матраци са в състояние да защитят вашите матраци от петна, разливи и други вещества, те не правят леглото ви имунизирано срещу досадните акари. Или всякакви други алергени за този въпрос. Затова е важно да почиствате матрака си на всеки шест месеца.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Източна България. Максималните…

преди 36 минути

Тежка катастрофа на оживен булевард

Автомобил катастрофира снощи на столичните булеварди „Тодор Александров” и "Константин Величков”.  Сигнал е подаден в…

преди 37 минути

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 3 часа

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 3 часа

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 3 часа

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 5 часа