Категории: Любопитно

Още няколко хормона на щастието, освен серотонина, които ни влияят положително. Как да си ги набавим?

Реклама

Сутрини, в които се събуждаме с желание да завладеем света, други, в които апатията превръща всяка висяща задача в трудно усилие, онова изтръпване в стомаха преди среща, която очакваме с нетърпение, усещането за умора без познаване на причината. Усещания, които всички изпитваме и които в повечето случаи не сме в състояние  да обясним.

Въпреки че всички смятаме, че сме господарите на нашето поведение, нашите действия и причините, които ни карат да действаме по един или друг начин, ние сме обусловени от малки, но много мощни частици: нашите хормони.

Хормоните са химически пратеници на тялото. Вселена от протеинови агенти, които използват магистралите на нашата кръвоносна система, за да се движат през всичките ни органи и тъкани, влияейки не само на нашето развитие, но също така, и то решително, на нашето благосъстояние, пише “Лавангардия.“

Японският учен Takamine Jōkichi е откривателят на първия хормон, адреналин, през 1901 г. Известен също като епинефрин, той увеличава сърдечната честота, свива кръвоносните съдове и подобрява капацитета на дихателната система чрез разширяване на бронхите.

„Сблъскваме се с хормон, който е като ин и ян. Може да предизвика пристрастяване, както видяхме в сериала на HBO със същото име и със Зендая в главната роля, но не можем да го класифицираме като измамно. Адреналинът е двигателят, който ни кара да искаме всеки ден нещо толкова просто като ставане и продължаване на ежедневието ни пълноценно. Това е напълно безопасно поведение в случаи на депресия”, обяснява ендокринологът в болница Vall d’Hebron, Jordi Morales.

Допамин:

Този химикал е свързан с мотивацията и системата за възнаграждение. Прави ни конкурентоспособни, защитава се от опасности и ни кара да постигаме целите. Нашият мозък освобождава допамин, когато попаднем на неочаквана награда. Ако обаче очакванията ни да получим тази награда не се оправдаят, нивата на това вещество спадат в тялото ни.

2.Окситоцин:

Името му на хормон на любовта може да се дължи на факта, че това химическо вещество се отделя при жените, особено в края на бременността, по време на раждане и по време на кърмене. Да бъдеш близо до други хора, с които има връзка, повишава нивата на окситоцин, генерирайки по-голямо доверие към тях. Има проучвания, които твърдят, че прегръщането на други хора или галенето на домашни любимци увеличава естественото производство на окситоцин. За повишаване на окситоцина се препоръчва консумация на шоколад, розмарин, магданоз или мащерка, медитация и практикуване на уелнес спортове, като йога или тай чи, както и слушане на музика.

4.Ендорфини:

Тези химически вещества, от които са известни до двадесет различни типа, са главните герои на благосъстоянието. Една от особеностите му е, че има химическа структура, много близка до морфина, поради което е способен да облекчава болката и дори се смята за по-мощен от болкоуспокояващите. Те също така помагат за забавяне на стареенето и укрепват имунната система. Този хормон се освобождава от хипоталамуса и хипофизната жлеза в отговор на болка или стрес, за да се опита да балансира този дискомфорт. Освен това обикновено се появява, когато сте развълнувани, когато ядете пикантни храни или чист шоколад, или когато тренирате, както може да се провери от чувството на енергия и ентусиазъм, които се изпитват в края на взискателно състезание. Те имат имат химическа структура, много подобна на морфина, така че те са способни да облекчават болката.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 13 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 13 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 13 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 13 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 13 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 14 часа