in

Съдът във Варна реши дали да отмени ареста на наркодилър с 20 предишни присъди

Колаж: "Нова Варна"

Апелативният съд не намери основания да отмени ареста на задържан за наркоразпространение. Това съобщиха от Апелативен съд – Варна за медия „Нова Варна“. Става въпрос за мъж на 35 години, които в условията на рецидив, държал в себе си метаамфетамин, с цел разпространение. Въпросният обвиняем има общо 20 предишни присъди

Варненският апелативен съд отказа да измени най-тежката мярка за неотклонение на обвиняем в разпространение и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Първоначално Мартин Т. е бил задържан под стража с определение на Варненския окръжен съд, което бе потвърдено от въззивната инстанция в края на януари. Сега той поиска промяна на мярката от първата инстанция и обжалва отказа й.

Припомняме, че според обвинението, в условията на опасен рецидив на 13 януари 35-годишният мъж е държал метаамфетамин, а в дома му били открити електронна везна и стъкленици за съхранение на химикали. В деня на престъплението разпространил част от наркотика. Обвиняемият има 20 предишни присъди. Искането на защитата за изменение на мярката за процесуална принуда се мотивира с изтърпяваното в момента от обвиняемия наказание „лишаване от свобода“ по друго дело. Санкцията изтича след 2 дни.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на това, че деянието е извършено при опасен рецидив, което съчетано с предходната съдимост на лицето предполага опасност от укриване и извършване на престъпление. Защитата опонира с довода, че мъжът живее на постоянния си адрес и не би се отклонил при по-лека мярка, която в случая би била адекватна.

Апелативният съд прие, че данните от разследването и към настоящия момент дават основания да се направи извод за съпричастността на обвиняемия към инкриминираната деятелност. В настоящото производство е необходима промяна в обстоятелствата, която да налага изменение на мярката за неотклонение. Съдебният състав не намери такава. Въззивната инстанция обърна внимание на впечатляващото свидетелство за съдимост на обвиняемия. Съдебното му минало се отличава с разнообразна престъпна дейност, но и с ефективно изтърпяване на наказания, които обаче не са постигнали желания ефект. В момента Мартин Т. изтърпява „лишаване от свобода“ за срок от 1 месец, който изтича на 23 март. Тази санкция не може да изпълни целите, които законът поставя пред мерките за неотклонение, поради което е необходимо обвиняемият да продължи да бъде под стража.

Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.