Категории: Любопитно

Зелените салати могат да крият големи опасности: Как да се предпазим?

Реклама

Зелената салата е любима на много хора. Все по-търсена започва да става с идването на пролетта и на Великденските празници. Безспорно зелената салата е полезна, но е добре да се запознаем и с опасностите за здравето, които крие. Оказва се, че в салатите у нас често има E.coli

Проучване на „Активни потребители“ установи, че в зелените салати у нас освен нитрати, често има и E.coli., съобщава bTV.

Защо зелената салата може да е опасна?

Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. По този начин количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията.

Не по-малка опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората.

Escherichia coli е конкретен вид бактерия, причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Бактерията води до хранителни разстройства и дори пневмония. В същото време голямото съдържание на нитрати освен стомашни проблеми, предизвиква и алергия.

Как потребителят да разбере колко нитрати и нитрити има в зеленчуците?

Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички. Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.

Има няколко начина, с помощта на които можем да се спасим от опасните вещества.

– Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа.

– Избягвайте марулите, зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца.

– Измивайте листните зеленчуци с течаща вода, и то листо по листо.

– Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата.

– Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси.

– Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.

Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии, информира bTV.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Рекордно поскъпна един от най-търсените зеленчуци на пазара

Есента е сезон на изобилието, когато се приготвя зимнина. Както стана ясно, в Северозападна България това…

преди 30 минути

Външно министерство отправи призив към българите

Министерството на външните ни работи (МВнР) призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската…

преди 41 минути

Маймуни спасиха 6-годишно дете от изнасилвач

Стана ясно, че в Индия група маймуни нападнаха мъж, който се опита да изнасили 6-годишно…

преди 55 минути

Екстремно време удря България до часове

За 29.09.2024 г. НИМХ издава предупреждение от първа и втора степен за значителни валежи с…

преди 57 минути

Важно за всички шофьори, пътуващи по магистрала „Хемус“

От 30 септември /понеделник/, около 11 ч., ще се ограничи движението в тръбата в посока…

преди един час

Ето какво ще бъде времето по Черноморието в събота

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), днес (28 септември, събота) времето…

преди 3 часа