Категории: Избори 2023

Диан Драганов от „Български възход“: Необходимо е София да се съобразява с Варна

Реклама

В специално интервю за медия „Нова Варна“ водачът на варненската листа на „Български възход“ – Диан Драганов – отговори на въпроси, относно неговата визия за развитие на града и за каузите му като кандидат за народен представител от МИР-3 Варна.

Диан Драганов е експерт по пътна безопасност с повече от 20 години стаж, председател на Съюза на българските автомобилисти – Варна и член на управителния съвет. Освен това участва и в управителния съвет на БЧК-Варна. Той е на 49 години, семеен с 2 деца. По образование е юрист.

– Г-н Драганов, каква е Вашата визия за развитие на Варна като морска столица?

Една от най-лесно приложимите стратегически идеи, според мен, е обособяването на Морска гара – Варна на пътнически терминал. Хубаво би било там да могат да акостират пасажерски кораби.

Трябва да се помисли и за разширяване на ветроходните спортни бази, които в момента се помещават на пристанището. Добра идея е да се изгради яхтено пристанище, на което да могат да акостират големи яхти.

Важно е тук да отбележа, че няма как да се постигне голям икономически растеж, ако не се изградят големите пътни артерии, които свързват Варна с останалата част от страната. АМ „Хемус“ е стратегически проект, който е крайно време да бъде довършен. Ако бъда избран за народен представител от Варна ще работя активно за премахването на всички институционални пречки пред довършването на тази магистрала.

Положението с АМ „Черно море“ е още по-сложно от това с „Хемус“, но това е път, от който морската столица също има належаща нужда, за да може да се развие, както икономически, така и като още по-привлекателна туристическа дестинация.

Колаж: „Нова Варна“

– Споменахте икономически растеж. Как смятате, че той може да бъде постигнат във Варна?

Най-вече чрез привличане на инвестиции. Но за това можем да говорим, когато бъде изградена нужната пътна инфраструктура, за да се свърже Варна с останалата част от страната – магистралите. Именно край тях трябва да бъдат разположени и бъдещите индустриални зони на Варна. Тогава ще бъдат разкрити множество работни места, което ще доведе и до увеличаване на заплащането в цялата област. По този начин ще бъде преодоляно и голямо неравенство в доходите между Варна и София, което според мен е голям проблем. Цените в магазините са едни и същи, а заплатите се различават много и то не в полза на морската столица.

Време е София да започне да се съобразява с Варна. Икономическото развитие на Морската столица трябва да бъде един от основните приоритети в държавната политика. Като народен представител от МИР-3 Варна ще работя за тясното сътрудничество между местна и централна власт.

Едно от ключовите пера в икономиката на Варна е туризмът. Като под туризъм аз не разбирам крупните хотелиери, които работят само през летния сезон.

Според мен, трябва да се развиват целогодишните форми на туризъм, каквито са културния и историческия туризъм. Варна е повече от богата на археологически находки, имаме най-старото обработено злато в света. Археологическият музей, Етнографският музей, Държавната опера и театър, Аладжа манастир, Побити камъни и още и още дадености, които не се използват с пълния им капацитет.

– Какви ще бъдат Вашите каузи като народен представител от Варненска област?

Аз вече очертах някои от тях, но като експерт по пътна безопасност и като юрист по образование мога да бъда полезен за решаване на редица законодателни проблеми, свързани с движението по пътищата.

Във Варна няма държавен полигон, както и специализирано училище, в което да се обучават водачите.

Според мен, в основните училища часовете по пътна безопасност са крайно недостатъчни, освен че обикновено се водят от класния ръководител.

Това са все проблеми, които могат да бъдат решени със законодателни промени или с активно сътрудничество между държавната и местната власт.

Друг въпрос, който трябва да бъде уреден е, къде е мястото на електрическите тротинетки. Определено, пешеходците не трябва да се движат по велоалеите, а тротинетките не бива да са по тротоарите.

С цел постигане на безопасност за всички участници в движението, според мен електрическите тротинетки трябва да се движат по велоалеите, като се ограничи тяхната скорост до 25 км/ч. Разбира се, това звучи просто, но изисква редица стъпки, за да може да стане реалност.

Като водач на „Български възход“ за Варненска област, като гражданин на морската столица и не на последно място като баща на две деца, които растат тук, основната ми кауза, ако бъда избран за депутат, ще бъде връщането на блясъка в морската корона на Варна – една зелена, модерна, красива, безопасна и богата Варна.

– Благодарим Ви за този разговор!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Заради момиче: Мъж е стрелял по двама младежи край Перник

Стана ясно, че двама младежи са били простреляни в село Мещица, област Перник, в нощта…

преди 21 минути

Мъж почина по време на полет от България за Ливърпул

Пътник е починал по време на полет от България за Ливърпул, принуждавайки самолета да се…

преди 27 минути

Силна магнитна буря обхваща Земята до часове

Очаква се магнитна буря да обхване Земята на 25 септември. Според учените пикът на събитието…

преди 38 минути

Мъж е с опасност за живота, след като се би със свой роднина в Казанлъшко

На 21 септември в 21:55ч., в РУ-Казанлък е получено съобщение за сбиване в казанлъшкото с.…

преди 59 минути

Обявен е конкурс за 337 войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски

От пресцентъра на Министерството на отбраната на Република България информират, че е обявен конкурс за…

преди един час

След тежка катастрофа със загинал младеж: 18-годишно момиче е в реанимация в Сливен

Момичето е претърпяло коремна операция и към момента състоянието на пациентката е стабилизирано, информират от…

преди един час