in

Поредно лекарско чудо у нас: Мъж получи шанс за живот след тежка чернодробна трансплантация, продължила 7 часа (СНИМКИ)

Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – първа от началото на 2023 година. Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години. Това обявиха от страницата на болницата в социалната мрежа.

Трансплантацията започна късно вечерта на 26 март. Експлантацията бе извършена във великотърновската болница, като по-рано през деня наш екип бе транспортиран до там със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили.

Снимка:ВМА

Самата трансплантация продължи около 7 часа. Беше технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който беше в много напреднал стадий на чернодробно заболяване, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията.

Снимка: ВМА

“Благодарение на усилията на целия екип – тук искам да обърна специално внимание на ключовата роля на нашите анестезиолози и реаниматори, в момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, “допълниха от страницата на ВМА.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/