in

Зелените или по-узрелите банани са по-полезни?

Снимка: Pixabay

Бананите са любими плодове на много хора. Някои ги предпочитат зелени, други пък по-узрели, тъй като са по-сладки. Обаче има ли значение за организма какви банани точно консумираме? Дали зелените или узрелите банани са по-полезни за нас?

Съдържанието на зрял банан се различава от зеления само по това, че съдържа захар, която всъщност е преобразувана в нишесте. Благодарение на тази чудодейна трансформация зрелият банан придобива наситен сладък вкус, който липсва при зеления плод, съобщава Актуално.

Би било погрешно да се мисли, че жълтите банани са по-малко полезни, само защото съдържат захар. Човешката храносмилателна система е така устроена, че нишестето от зелените плодове рано или късно се превръща в захар. Така че в този смисъл тук няма голяма разлика. И все пак според учените има повече ползи от зелените банани.  Съдържащото се в тях нишесте е устойчиво (резистентно).

– Допринася за поддържането на нормална чревна микрофлора,

– Намалява възпалителните процеси в храносмилателните органи,

– Регулира кръвната захар.

– Това нишесте е добро средство за отслабване, така че зелените банани предизвикват усещане за ситост по-бързо от жълтите.

Доставчиците на тези тропически плодове твърдят, че всеки банан е подходящ за храна – зелен, жълт и дори с малки черни петна. В крайна сметка външната красота на този плод не е единственото му предимство. Като цяло, когато пазарувате в хипермаркет или на пазара, не трябва да пропускате зелените банани.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/