in

Докато у нас цената на агнешкото тръгна нагоре: От бранша алармират, че по-евтино месо от РСМ може да залее пазара ни

Кадър: Youtube/Приказна Кухня с Ани

Дни преди Великден, у нас цената на агнешкото тръгна нагоре. В същото време от бранша отново сигнализираха, че е възможно агнешко месо от съседна Северна Македония да залее пазара ни, въпреки затегнатия контрол. В момента на пазара у нас агнешкото месо се продава за около 25-26 лв. средно за един килограм. От фермите в момента кг живо тегло се продава между 10 и 12 лв., което е с около 2 лв. повече отминалата година. БАБХ в момента проверява качеството и безопасността на месото на пазарите ни

От бранша отново предупреждават, че македонско агнешко на по-ниски цени може да залее пазара, въпреки че държавата затегна контрола. Цените на вносното месо са около 30 % по-ниски. Проверки за качеството и безопасността на месото започнаха и от агенцията по храните. Има ли риск опасно месо да достигне до пазара и докъде ще стигнат цените на агнешкото до края на седмицата?

„Цената е висока, то е ясно, но обстоятелствата са такива, трябва да се спазят традициите”, споделя потребител, предава Нова телевизия.

Красимир Кирилов отглежда отглежда около 80 овце в Арбанаси. За да се справи с всички разходи, тази година ще продава агнетата една идея по-скъпо.

„При нас, във фермите, цените няма как да лавират. Ние сме определили твърда цена между 10, 12 лв. Това е истинско българско месо, два лева е разликата – 8-10 лв. вървяха миналата година” споделя Кирилов.

В магазинната мрежа цената ще варира между 25 и 30 лв. – зависи от големината на агнетата. По-малките ще достигат цена 30 лв., защото рандеманът там е по-малък.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/