in

Лекар изброи какви заболявания можем да развием след преболедуван COVID

Снимка: Pixabay

След разразяването на COVID епидемията в световен мащаб, в нашумяла тема се превърна въпросът дали вирусът може да причини някакви последващи заболявания, след съприкосновението си с човешкия организъм. Според лекаря и терапевт Татяна Романенко има някои болести, които могат да се проявят след преболедуван коронавирус. Романенко изведе тези болести

Лекарят отбеляза, че диабетът например, доста често се развива след преболедуван COVID-19. Въпреки това Романенко отбеляза и това, че тялото на всеки човек реагира на вируса по различни начини.

„Рецепторите на коронавирус са разположени в цялото тяло и могат да страдат както съединителната тъкан, така и нервната тъкан, белите дробове и сърцето, съответно последствията могат да бъдат различни за всеки.

„След инфекция често за първи път се развиват заболявания като диабет и проблеми с щитовидната жлеза“, добави Татяна Романенко.

Елена Мескина, професор в катедрата по педиатрия, ръководител на катедрата по детски инфекциозни болести на МОНИКИ, главен специалист по детски инфекциозни болести на Министерството на здравеопазването на Московска област, се съгласи с това.

Тя допълни, че след коронавируса могат да се появят проблеми с нервите и ставите.

„Вирусните инфекции, особено коронавирусът, могат да провокират възпалителни заболявания на всякакви органи. Може да се появи артрит, заболявания на нервната система, полирадикулопатия и други заболявания на ставите.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/