Категории: Любопитно

Неприятната болка в слепоочията: Няколко трика как да си помогнем

Реклама

Главоболието е неприятно състояние, което намалява концентрацията, пречи на работата и причинява ужасен дискомфорт. Когато е в слепоочието, усещането е дори още по-неприятно, като понякога дискомфортът се простира дори до очите и ушите. Оказва се, че причините за главоболието може да са най-различни, като за някои от тях вероятно не сте и предполагали

Причините за болката в слепоочието са много – от преумора до сериозно заболяване. В статията се разглеждат причините за болката в слепоочието, както и начините за предотвратяване и лечение.

Физиологични причини

Задушна стая, липса на чист въздух, страх, тревожност със силно преживяване. Такава болка обикновено е тъпа, натискаща, може да се увеличи по интензитет и да бъде пулсираща. Отделна причина за физиологична болка в слепоочията може да бъде глад, когато се опитвате да отслабнете. Сред причините са и употребата на алкохолни напитки, тютюневи изделия, прием на лекарства. Този тип болка се лекува с корекции на начина на живот, за да се елиминират явните задействания на темпоралната болка, съобщава Актуално.

Неврологични причини

Тензионно главоболие, клъстерни главоболия, мигрена. Това са три различни вида болка, но тяхната интензивност ги обединява. Болката е много силна, пулсираща в лявото слепоочие или по цялата глава, натискаща. Интензивността на болката е голяма. Болката обикновено е стрелкаща, пареща, едностранна.

Силна болка в слепоочията като симптом на други заболявания

Най-честата, позната причина за болка в храмовете е ТОРС и други инфекциозни заболявания. Втората, не по-малко разпространена, е артериалната хипертония (високо кръвно).

Каква болка се появява и защо?

  • болка в слепоочията и шията – преумора
  • болка в лявото слепоочие – мигрена (често се локализира от някоя страна)
  • слепоочие и налягане – нарушения в шийните прешлени
  • болка в слепоочие и очи – очни заболявания
  • слепоочие и уши – падане на атмосферното налягане
  • слепоочие и чело – глад, силно пренапрежение, топлинен удар, отравяне, липса на сън

Ако болката не спре, трябва да посетите лекар, но с еднократна атака можете да си помогнете:

1. Разтрийте силно слепоочията си с пръсти, за да отпуснете напрегнатите мускули. С показалеца и средния пръст разтрийте с кръгови движения местата, където изпитвате дискомфорт. Натискайте силно, но не прекалено.

2. Мускулите на врата ви също могат да бъдат напрегнати, така че масажирайте задната част на врата си, за да ги отпуснете.

3. Направете 20-минутна почивка от гледане на компютъра или телевизионния екран, за да намалите напрежението на очите. Разтриването на слепоочията ви по време на тази почивка също може да помогне за отпускане на мускулите ви.

4. Ако често работите на компютъра, почивайте 10-20 минути на всеки 2 часа работа, за да намалите напрежението на очите.

5. Нанесете студен компрес на челото, за да облекчите болката. Вземете пакет с лед и го увийте в кърпа. След това легнете по гръб, нанесете компрес върху челото си.

6. Нанесете топъл компрес на врата си, за да отпуснете напрегнатите мускули. Вместо просто да изтръпне болката, топъл компрес може да отпусне мускулите, като по този начин ги облекчи.

7. Вземете болкоуспокояващи без рецепта за случайни главоболия. Ако нито едно от тези домашни средства не реши проблема, болкоуспокояващо лекарство без рецепта може временно да облекчи болката. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Йордан Цонев ще води листата на ДПС във Варна

В Деня на Независимостта на България "Движение за права и свободи – Ново начало" регистрира…

преди 10 минути

Делян Пеевски ще води две листи за изборите

Водач на листата на коалицията "ДПС - Ново начало" в Хасково ще бъде лидерът ѝ…

преди 60 минути

Силно земетресение удари Халкидики

Земетресение с магнитуд 4.9 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на полуостров Халкидики…

преди един час

Слави Трифонов влиза в играта. Иска да става депутат

Слави Трифонов ще води листата на “Има такъв народ” (ИТН) в 25 Многомандатен избирателен район…

преди един час

Какво ще бъде времето в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Източна България. Максималните…

преди 2 часа

Тежка катастрофа на оживен булевард

Автомобил катастрофира снощи на столичните булеварди „Тодор Александров” и "Константин Величков”.  Сигнал е подаден в…

преди 2 часа