in

Варненският съд задържа под стража мъж, извършил големи данъчни престъпления и укривал се в различни държави

Снимка: "Нова Варна"

Апелативният съд задържа под стража обвиняем за данъчни престъпления, укривал се от наказателно преследване. Това съобщиха от Апелативен съд – Варна за медия „Нова Варна“. Обвиняемият се е укривал в чужбина (в различни държави) в продължение на повече от година. Става въпрос за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери, приспадане на неследващ се данъчен кредит и използване на документ с невярно съдържание.

Варненският апелативен съд постанови незабавното задържане под стража на мъж, обвинен за данъчни престъпления, който се е укривал в чужбина повече от година. Варненският окръжен съд е определил домашен арест. Горната инстанция отмени това определение като уважи протеста на прокуратурата.

През май 2021 г. Пламен П. е бил привлечен като обвиняем за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери, приспадане на неследващ се данъчен кредит и използване на документ с невярно съдържание. Деянията са извършени като продължавано престъпление. 47-годишният мъж вече е бил осъждан за данъчно престъпление.

Към онзи момент е изтърпявал ефективно наказание „лишаване от свобода“ и затова мярка за неотклонение не му е била определена. След освобождаването му от затвора, веднага напуснал Република България. Общодържавното му издирване не дало резултат. Междувременно българските власти установили, че сънародникът ни се е установил в Испания. Издадена била Европейска заповед за арест, която испанската страна не изпълнила. Мъжът бил задържан в Хърватия и предаден на българските власти.

Представителят на Апелативната прокуратура посочи, че обвиняемият е бил наясно с воденото срещу него наказателно производство. Въпреки това се е укривал в различни държави. Единствено Европейската заповед за арест е довела до задържането му.

Адвокатът на Пламен П. възрази като изтъкна, че мъжът е отпътувал от Испания за България, за да се яви пред съда. Защитата подкрепи искането си за домашен арест с довода, че той ще осуети придвижването и ще ограничи рисковете от укриване и извършване на престъпление.

Апелативният съд припомни хронологията на събитията, предприетите действия по издирване на обвиняемия, както и неговото поведение. На тази база съдебният състав стигна до заключението, че е налице реална опасност при по-лека мярка Пламен П. да се укрие. След като е бил уведомен за привличането си в качеството на обвиняем, той е напуснал пределите на страната, без да уведоми съдебните власти или консулските служби за местонахождението и адреса си. Безспорно издирването му и в България, и в чужбина не е дало резултат в продължителен период. Евентуално ново укриване би възпрепятствало провеждането на наказателното производство. Ето защо единствената адекватна мярка за процесуална принуда към настоящия момент е задържането му под стража.

Определението на Апелативния съд, отменящо съдебния акт на Окръжен съд – Варна, с което е бил определен домашен арест и отхвърлено искането на прокурора за задържане под стража на Пламен П., е окончателно.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.