in

Учени останаха стъписани от големината на звездни масиви

Снимка: Pixabay

Учени направиха откритие, повдигащо много въпроси за начина на образуване на галактиките след Големия взрив. Оказало се, че в няколко наблюдавани галактики, броят на звездите е много по-голям от този, който би следвало да бъде, за тяхната възраст

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) на НАСА продължава да забелязва галактики, които са твърде големи, за да съществуват, твърдят учени. Шест от тези звездни купове са твърде масивни, за да достигнат възрастта, на която са в момента, според учените, която е между 500 и 700 милиона години, съобщава Daily Mail.

Това означава, че освен ако данните не са анализирани неправилно, все още има нещо фундаментално за научаване за това как са се образували галактиките след Големия взрив.

Авторът на изследването д-р Майк Бойлан-Колчин от Тексаския университет в Остин заяви, че ако данните за възрастта на звездните масиви са верни, то тогава „се намираме в неизследвана територия“

Една от теориите е, че Вселената се е разширила много по-бързо след Големия взрив, отколкото се предполага в момента.

Орбиталният космически телескоп JWST, който се смята за най-големият и най-мощният в света, изпрати първите си официални снимки през юли миналата година. Той е проектиран да открива светлина от най-ранните звезди и галактики и е в състояние да надникне от 100 до 200 милиона години назад, във времето след Големия взрив.

През февруари учени от Технологичния университет Суинбърн в Австралия анализираха данните, събрани от шест галактики.

Те изчислиха възрастта на първата, която погледнаха, която е на около 13,8 милиарда години, но светлината, която JWST бе открила, й отне 13 милиарда години, за да я достигне.

Това означаваше, че това, което са наблюдавали, е картина на това как е изглеждала, когато Вселената е била само на 700 милиона години – едва 5 процента от сегашната си възраст.

Тази снимка обаче също така показа, че е съставена от 100 милиарда звезди – същото количество като днешния Млечен път, който има още 13 милиарда години, в които да расте.

Подобна е ситуацията и с останалите пет наблюдавани галактики от учените. Оказало се, че те съдържат много повече звезди, отколкото би било предвидено за клъстер на тяхната възраст.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/