in

Практикуващите тази професия все още са защитени от това да бъдат заменени от изкуствен интелект

Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект (ИИ) все повече навлиза в ежедневието ни, като напълно обсебва света и е в състояние да замести голяма част от „живата“ работна ръка. Тази технология едновременно предизвиква огромно възхищение и страх сред човечеството. Вече съществуват множество сценарии за пълната доминация на ИИ над човечеството в бъдеще, и то недалечното бъдеще

След пускането на ChatGPT – най-бързо разрастващата се технологична платформа – се заговори за това, че ИИ ще заеме работните места на писатели, художници, музиканти и програмисти, и това са само някои от тях.

Но една професия може би е в безопасност засега. Според проучване на Университета Бригъм Йънг (BYU) в САЩ, човешките счетоводители все още превъзхождат ChatGPT на изпитите по счетоводство, предава Евронюз.

Проучването включва 327 съавтори от 186 различни учебни заведения в 14 държави, които общо са предоставили 25 181 въпроса за изпити по счетоводство в клас.

Въпросите обхващат счетоводни информационни системи (СИС), одит, финансово счетоводство, управленско счетоводство и данъци. Те варираха по трудност и вид, включително вярно/грешно, множествен избор и кратки отговори.

След пускането на ChatGPT – след като преди това е полагал изпити по право, наред с други – без изненада се представи добре. Общата му средна стойност е 47,4%, като се справя по-добре от студентите в 11,3% от въпросите. Особено добре се е справил със СИС.

Но като цяло студентите се представиха по-добре от машината. Средните им резултати достигнаха 76,7% и те бяха по-добри при въпросите за данъчни, финансови и управленски оценки, вероятно защото ChatGPT се затрудняваше с математическите процеси, необходими за последния вид оценки.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/