Категории: България

Румен Радев навръх Гергьовден: Една крепост се превзема най-лесно отвътре

Реклама

Президентът Румен Радев поздрави българския народ по повод Гергьовден. Ето какво се казва в словото му, изпратено до медия „Нова Варна“ от Пресслужбата на Президентството.

„Скъпи сънародници,

На светлия християнски празник Гергьовден, след три години прекъсване, отново на площада са построени представителните роти на Българската армия.

В Европа бушува война – безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с Въоръжените сили. С насаждани илюзии, че войните са част от миналото. Че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективната безотговорност.

Като президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия, искам да заявя, че развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист, лекомислие и липса на далновидност.

Има един исторически доказан постулат във военната стратегия. Една крепост се превзема най-лесно отвътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив: чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол – все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме. Затова Гергьовден е особено важен празник. В деня на Св. Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките, да опазим нашия дом и култура.

След броени минути в тържествен марш ще преминат хората, приели мисията с живота си да бранят Родината. Ще прелетят самолетите и вертолетите и ще дефилира сухопътната техника, с които нашите военнослужещи изпълняват своите конституционни и съюзни ангажименти. Ще приветстваме и нашите съюзници от Италианските въоръжени сили в състава на многонационалната бойна група.

Уважаеми военнослужещи,

Благодаря ви, че въпреки предизвикателствата, продължавате да отстоявате каузата България с професионализъм, всеотдайност и чест. Нека Св. Георги Победоносец ви закриля и укрепва вашата десница!

Нека не забравяме, че 6 май е и Ден на храбростта, която всеки българин носи в сърцето си като завет от хората, отстояли България през вековете.

Скъпи съотечественици,

Позволете ми да ви поздравя с празника и да ви пожелая здраве, мир и благополучие. Благодаря на всички вас, които днес излязохте на площада, за да подкрепите нашите мъже и жени в униформа.

Чест и слава за Българската армия и за всички храбри българи!

Да живее България!“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 10 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 11 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 12 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 12 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 12 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 12 часа