in

Острови и слънце: Защо Хърватия е най-добрата лятна дестинация (СНИМКИ)

Снимка: pixabay

Благодарение на високите си върхове, митичните пещери и богатата си дива природа Хърватия е рай за любителите на природата. Хърватия е държава в Югоизточна Европа. Граничи със Словения и Унгария на север, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора на изток. На югозапад има излаз на Адриатическо море. Държавата е благословена с изключителна природна красота и ние ще ви запознаем с някои от тях.

За една малка страна тя успява да събере невероятно разнообразни пейзажи в своите осем национални парка, 12 природни парка, множеството от резервати и геопаркове. Освен това разполага и с около 1000 острова, разположени по Адриатическо море. Хърватия е една от най-привлекателните страни за островно пътешествие .Каменисти плажове, заобиколени от ароматни борове, дълги пясъчни ивици, заклещени между скални отвеси, интимни скалисти заливчета, плажове, умело издълбани от бетонни платформи, водни дупки под водопади – всичко това ще намерите в Хърватия, понякога дори на един и същи остров.

Динарски Алпи

Могъщите Динарски Алпи се простират по цялата дължина на страната, а вътрешните и крайбрежните райони изобилстват от пенливи реки, водопади, езера, влажни зони, каньони и пещери. Дивата природа е също толкова очарователна, с повече от 400 вида птици и защитени животни, включително рис и кафява мечка.

Снимка: pixabay „Плитвички езера“

Плитвички езера и националният парк Крка

Първият национален парк на Хърватия е и един от най-впечатляващите. Национален парк Плитвички езера, в него им чудесна колекция от над 90 езера и безброй водопади, които се вливат в бистри реки, и всичко това обградено от жив варовиков пейзаж.

Конкурент на Плитвичките водопади е националният парк Крка, чиято река Крка създава великолепни каскади, включително така наречените Огърлици край водопада Рошки. Ако тръгнете по течението на река Крка до нейния извор, ще откриете една от най-живописните гледки в Хърватия – „Окото на Земята“. Това е извор, който заслепява с дълбоките си нюанси на тюркоазено и синьо. За да допълни омагьосващата обстановка, той се намира в подножието на най-високия връх в Хърватия – 1831-метровия Динара.

Парк Ришняк

Продължете да следвате маршрута на Динарските Алпи, за да се насладите на още драматични гледки, сред които гъстите гори на националния парк Ришняк близо до словенската граница и суровата красота на планината Велебит, която съставлява националните паркове Пакленица и Северен Велебит. Изкачвайки се до върховете на природен парк Учка в източната част на полуостров Истрия, ще се насладите на приказни гледки към островите в Кварнерския залив, включително Крък и Крес, където ще откриете и рядка колония белоглави лешояди. На дъното на Крес е разположен благоуханният остров Лошин, на който живее колония от бутилконоси делфини.

Кадър: Youtube „Копачки Рит“

Природните паркове Копачки Рит и Лонско поле

В пълен контраст с извисяващите се върхове на Динарските Алпи, във вътрешността на Хърватия се намират едни от най-пищните пейзажи, особено във влажните зони на природните паркове Копачки Рит и Лонско поле. Тук, в тези спокойни водни пространства, животът се забавя, за да отговори на течението на реките и каналите, които прорязват влажните зони. Орнитолозите са в рая, докато следват дървените пътеки и пътечки през блатата, за да видят някои от 400-те вида птици в Хърватия. Освен това ще бъдете близо до биосферата на ЮНЕСКО, наречена Амазонката на Европа, където се сливат реките Дунав, Драва и Мура.

Острови

Отправете се към островите на Далмация и ще откриете още природни чудеса, разпръснати из Адриатическо море. Силно разчленените крайбрежия на Хвар, Брач и Корчула крият стотици привлекателни малки заливчета за плуване, заобиколени от покрити с борове скали. Точно до Вела Лука в Корчула се намира Вела Шпила – археологически пещерен обект, за който се смята, че датира от каменната ера.

Продължете на юг към остров Млет, чийто цял западен край е зает от Националния парк Млет. След като разгледате вътрешните му соленоводни езера и се изкачите до върха на планината Монтокуч, за да се насладите на възвишени гледки, се насочете към южния бряг на острова до пещерата на Одисей. Тази огромна варовикова пещера е мястото, където митичният гръцки герой се е укривал. Нейната красота, както и красотата на другите природни чудеса на Хърватия, ще ви завладее много силно, съобщават  от „Индипендант“.

Снимка: pixabay  Град Ровин

Превод и редакция: „Нова Варна“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/