in

Мария Габриел към ПП-ДБ: Виждам възможност за екип в България. Нека излезем от порочния кръг (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Днес, в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет, се проведе среща между кандидатът за премиер, излъчен от ГЕРБ-СДС – Мария Габриел и представители от „Продължаваме Промяната-Демократична България“

Припомняме, че вчера с еврокомисарят разговаряха депутати от БСП, ДПС и „Има такъв народ“.

Габриел благодари на ПП-ДБ, че срещата се състои. Ключовата дума е диалог, само с него може да се гради доверие между партньори, каквото вярвам, че очакват българските граждани. За да се случи каквото и да било, България има нужда от работещо правителство, каза в началото Мария Габриел.

По думите ѝ между двете коалиции има много теми с допирни точки. Виждам възможност за екип в България, с ангажимент към българите в страната и извън нея. Моят призив е да излезем извън порочния кръг, заяви Мария Габриел.

„Търсим основа за работещо, проевропейско правителство, с ясни цели и механизми за постигането им“, заяви Габриел. И допълни: „Първото, което ще направи министърът на правосъдието в правителство с премиер Мария Габриел, е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това искане не е за персонална промяна, а за връщане на доверието на българските граждани във фигурата на главния прокурор, за успокояване на напрежението. Това би било ясна крачка, заявка за цялостна правосъдна реформа“.

„Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред. Как се отнасяте към възможността изпълнителната власт да назначава кадрите в специалните служби – към темата като цяло”, запита Атанас Атанасов.

Мария Габриел отговори, че иска да има правителство с ясно заявена евроатлантическа ориентация. „Решенията не се вземат от един човек. Може да бъде намерен механизъм, има възможности в кратки срокове нещата да се случват”, обясни тя.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.