in

МВФ бие тревога: Може да има много сериозни последици за САЩ и целия свят

Снимка: Pixabay

Според говорителя на Международния валутен фонд (МВФ), ако има спиране на плащанията по дълга от САЩ, то това би довело до изключителни сериозни последици, но не само за икономиката на САЩ, но и за световната икономика. Говорителят на МВФ Джули Козак призова партиите в САЩ да се обединят в момент като този

МВФ предупреди за „много сериозни последици“ за САЩ и световната икономика, ако страната спре плащанията по дълга си и призова демократите и републиканците да постигнат консенсус за тавана на дълга, съобщава Bloomberg.

Потенциалните последици от спиране на плащанията от САЩ включват по-високи лихви и по-широка нестабилност, заяви говорителят на МВФ Джули Козак по време на брифинг в четвъртък (11 май). Това ще се прибави към сътресенията от последните години, включително пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, допълни тя.

„Обсъжданията в САЩ се провеждат в много труден момент за световната икономика“, заяви Козак. „Нашата преценка е, че ще има много сериозни последици, не само за САЩ, но и за световната икономика, ако се стигне до спиране на плащанията по дълга от САЩ. И силно насърчаваме партиите в САЩ да се обединят, за да постигнат консенсус и да разрешат неотложно този проблем“, допълни тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/