in

Воден ад се стовари над Италия: 200 литра дъжд на всеки кв. м. (ВИДЕО+СНИМКИ)

Колаж: "Нова Варна"

Над половината част от Италия се изливат огромни количества дъжд


Метеорологът Лука Ломброзо е на 59 години и е с над 30 години опит в Геофизичната обсерватория на университета в Модена и Реджо, Италия. Той коментира случващото се в Италия метеорологично явление, при което се изляха над 200 литра дъжд на всеки квадратен метър 

„Тази ситуация през месец май е безпрецедентна в моите 35 години прогнози“, казва метеорологът, съобщава Italy24.

Над половината част от Италия се изливат огромни количества дъжд, а щом има миг отдих, веднага след това се изсипва следваща порция.

„Има топъл въздух, определено над средното ниво, в Източна Европа, на Балканите, в Турция, в Северна Африка. В Западна Европа има студен въздух. Промяната на налягането надхвърля 24 милибара за 24 часа”, казва метеорологът.

„В най-изложените райони, като например в Емилия Романя и Марките, падането на 200 литра вода на всеки квадратен метър потвърждава опасността от преливане и наводнение. Ще има 48 часа относителна почивка. След това от петък отново ще започне да вали. Там, където почвите вече са наситени, това означава нови рискове”, казва Ломброзо.

Двама души са починали , а четирима са в неизвестност след поредната вълна от необичайно лошо време и наводнения в италианската област Емилия-Романя и други части от Адриатическото крайбрежие, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/