Категории: България

Имат ли общо заловен от полицията в ЮАР кораб с 1 тон кокаин, българската мафия и убийството на Къро?

Реклама

През 2021 година полицията конфискува близо 1000 тухли кокаин на стойност 583 млн. рупии на риболовен кораб край Салданха в Западен Кейп. Арестувани са десет души.

Скандалната история разказват от Times. При един от най-големите арести на кокаин в историята на Южна Африка, извършен на мъгливия бряг на залива Салданха, беше разкрита международна мрежа за контрабанда на наркотици, ръководена от българската мафия, разказва журналист на престижната медия. Но синдикатът донесе на бреговете на тази страна не само наркотици, смятат още Times.

На 1 март 2021 г. „Уиндуърд“, корабът за кокаин на българската мафия, закъснява с три дни при акостирането си в пристанище Салданха Бей на западния бряг на Южна Африка.

Мениджърът на българския кокаинов флот Асен Иванов и неговите сътрудници чакали, вероятно притеснени, че техният мианмарски екипаж се е изгубил в гъстата мъгла или бурното море.

Обаче българския мафиотски мениджър имал много по-големи проблеми, защото за всяка негова стъпка следели подполковник Йохан Смит и членове на отдела за борба с наркотиците на полицията в Западен Кейп.

Когато наркодилърите се приближили до кораба, настъпил моментът, който полицаите планирали от месеци.

Те неволно разкрили голяма, тайна престъпна организация и били на прага на един от най-големите нарко-арести в историята на Южна Африка.

Полицията претърсва „Уиндуърд“ и открива наркотици за близо 600 млн. Плавателното средство е закотвен в края на кея в пристанището на Салданха Бей, след като екипажът му и предполагаеми членове на българската организирана престъпност бяха арестувани с близо един тон кокаин.

Джейсън Елих от Глобалната инициатива заяви, че опаковките на дрогата  – „Кинг Кока“ може да са общи и не е задължително да са специфични за един доставчик на кокаин.

Колаж: Редакция „Нова Варна“

Може ли тази история да е една от причините за убийството на Красимир Каменов-Къро?

Подобни предположения изказа експертът по сигурност Тихомир Безлов.

Тихомир Безлов / Кадър: БНТ

„Има хипотези за убийството, които са свързани с България, но и такива, които са свързани с Южна Африка и глобалните криминални мрежи. Знае се много малко по случая. В Южна Африка сътрудничат много ограничено“, коментира Безлов. Според него убийството му може да бъде обяснено и с участието му в кокаинови канали в ЮАР, тъй като е имало подозрения, че той е информатор на южноафриканската полиция.

По думите на експерта по сигурност Красимир Каменов – Къро е наследник на ВИС-2. „След убийството на Георги Илиев Красимир Каменов и неговият колега от групировката наследяват основните интересни активи на СИК, които се поставят под техен контрол. С висока достоверност е обвинението за участието му в убийството на Любо полицая като подбудител. Това показа сблъсък в структурата на Къро“, допълни Тихомир Безлов.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 2 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 2 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 2 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 2 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 3 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 3 часа