in

Експерт изброи няколко подправки, които може да са опасни за някои хора

Снимка: Pixabay

Дерматовенерологът Роман Иванов какви са противопоказанията на добре познати ни подправки. Например, според експерта, оказва се, че босилекът е опасен за диабетици. Иванов посочи още няколко подправки, които може да са опасни за здравето ни

Според експерта, на първо място, такива ароматни билки като босилек, див чесън, кориандър или пащърнак не трябва да се консумират от бременни жени, диабетици и хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, съобюава Здравето.

Иванов препоръчва кориандърът да бъде изключен от диетата на хора, страдащи от коронарна болест на сърцето, тромбофлебит, както и с обострен панкреатит и гастрит.

Босилекът е опасен за диабетици, защото понижава нивото на кръвната захар, а при бременни жени употребата на тази ароматна билка може да предизвика контракции на матката. Босилекът трябва да се избягва и според специалиста от хора, които приемат антикоагуланти.

Лекарят съветва да откажете дивия чесън при панкреатит, стомашни язви и холецистит, тъй като високото съдържание на етерично чесново масло в тази билка има дразнещ ефект върху стомашно-чревния тракт.

Ревенът е опасен за пациенти с хипертония, хора, страдащи от уролитиаза, подагра и стомашни язви.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/