in

Традиции, свързани с Черешова задушница: Какво трябва да носим на гробищата?

Снимка: Pixabay

Тази година Черешова задушница се пада на 3 юни (събота). Това е един от дните в годината, в които отдаваме почит към паметта на мъртвите. По традиция сутрин, след литургията в църквата, се ходи на гробищата

Според обичаите, на Черешова задушница на гробищата се носят цветя, раздавки, вода, вино, свещи, тамян и орехови листа.

Раздавката включва задължително череши, жито, питка или хляб. Може да се раздават още и сладки, соленки, баница и всяка друга храна, която е била любима на покойника.

Раздавката се дава на близки, познати, съседи и дори на непознати хора на гробището. На гроба се оставят цветя. Прелива се не само с вода, но и с вино, което е символ на Божията кръв. Пали се свещ на гроба. Може да се прекади с тамян. Върху гроба може да се остави и орехова шума. Това се свързва с предстоящия празник в неделя Петдесетница (50 дни след Великден).

Ореховите листа символизират връзката между двата свята. Счита се, че покриването на гробовете с нея предпазва покойниците.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.